- Gjør barna en bjørnetjeneste

Skolebarn landet rundt får iPad fra første klasse. Hjerneforsker og fagfolk er bekymret.

SKJERMTID: Elever over hele landet får sine egne nettbrett og PC-er. Men hva det egentlig gjør med læringen, er forsket lite på. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKJERMTID: Elever over hele landet får sine egne nettbrett og PC-er. Men hva det egentlig gjør med læringen, er forsket lite på. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har nettbrett og PC-er blitt en stadig vanligere del av den norske skolehverdagen, med mange barn som får Ipad allerede i første klasse. Men nå roper flere foreldre og fagfolk varsko.

- Barna våre er utsatt for et digitalt eksperiment som vi ikke kjenner konsekvensene av, sier trebarnsfar, arkitekt og redaktør Gaute Brochman i en kronikk på NRK i dag, der han omtaler barna våre som «digitale prøvekaniner».

Overfor Dagbladet utdyper Brochmann:

- Det er er stort, sosialt eksperiment som man ikke vet utkommet av, eller om det er skadelig for barn, sier han.

- Det finnes ikke nok kunnskap om dette. Jeg synes at man skal ha et kvalifisert faktagrunnlag før man gjennomfører store reformer. Særlig når det gjelder barna som er prisgitt hva vi velger for dem, sier han.

Brochmann har ei datter i fjerde klasse, som nå har fått Ipad, og to barn i barnehage, som vil få få Ipad fra første klasse i skolen på Lillehammer.

Han mener at verken skolen eller fagfolk han har kontaktet gir tilfredsstillende svar på hvordan de nye digitale hjelpemidlene påvirker læringen, skolemiljøet eller at barna tvinges til enda flere timer foran skjerm:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer