Gjør comeback - i mellomtida har et annet band med samme navn dukket opp

Savoy gir ut sitt første album på ti år.

TILBAKE: Savoy – det vil si Frode Unneland (til venstre), Lauren Savoy og Pål Waaktaar Savoy – gjenoppstår som plateartister etter ti år. Foto: Jason Brandenberg
TILBAKE: Savoy – det vil si Frode Unneland (til venstre), Lauren Savoy og Pål Waaktaar Savoy – gjenoppstår som plateartister etter ti år. Foto: Jason Brandenberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Sønnen til Pål Waaktaar (56) og Lauren Savoy (49) flyttet til California for å studere i sommer.

Når ekteparet gjør bandcomeback denne måneden, legger det ikke skjul på at «empty nest syndrome» er en medvirkende årsak.

– Vi har tid å fylle, sier Pål Waaktaar Savoy til Dagbladet.

– Vi var «fotballforeldre» i 15 år. Det var full rulle hele veien. Nå har det oppstått et tomrom, konstaterer han.

– Jeg ville ikke sitte og sture over tomt rede, tilføyer Lauren Savoy.

– Det kjennes som et spark i baken når poden reiser hjemmefra. Plutselig får du kapasitet til å gjøre tingene du hadde lyst til.

Tredjemedlem Frode Unneland (50), som selv har to voksne barn, sier det sånn:

– Når ungene blir eldre, føler du deg som 25 igjen. Det er som om du får friheten tilbake.

Bandnavn-batalje

Friheten benytter Savoy til å presentere sitt første album siden 2007. «See the Beauty In Your Drab Hometown» har planlagt slipp 12. januar. Første smakebit, «Night Watch», er rett rundt hjørnet som radiosingel.

Skjønt, avbrekket har hatt sin pris. Etter 2009 har en ny amerikansk popgruppe gjort seg bemerket under navnet Savoy – attpåtil med base i Pål og Laurens nabolag Brooklyn.

– Jeg kunne ikke tro det. Her tar vi en liten pause, og så dukker disse gutta opp. Det er jo hun som er den ekte Savoy, sier Waaktaar og nikker lattermildt i retning kona.

Mer alvorlig innrømmer han at det er irriterende, men mener «tyveriet» er vanskelig å påtale.

– Det finnes knapt penger i musikk i dag. Konsekvensen er at du slipper unna med nesten alt – du kan stjele hele låter uten å risikere å bli saksøkt. Før kunne man lagt press på sånne folk. Det kan man ikke lenger, fordi det ikke er noe å hente.

– Vi burde spilt om rettighetene, fleiper Lauren til svar.

– Vi burde arrangert «Battle of the Bands» på en lokal bar og avgjort saken der.

Les på Dagbladet Pluss: Pål Waaktaar Savoy åpner opp om konfliktene som har ødelagt A-ha.

Danser i mørket

Savoy

* Består av Pål Waaktaar Savoy (vokal/gitar/bass/synth), Lauren Savoy (vokal/gitar) og Frode Unneland (slagverk/vokal)

* Albumdebuterte med «Mary Is Coming» i 1996

* Fulgte opp med «Lackluster Me» (1997), «Mountains of Time» (1999), «Reasons to Stay Indoors» (2001) og «Savoy» (2004)

* Fikk Spellemannsprisen i 2000 og 2002

* Ga ut samleplata «Savoy Songbook Vol. 1» i 2007

* Slipper comebacket «See the Beauty In Your Drab Hometown» i januar

Da det opprinnelige Savoy debuterte med «Mary Is Coming» i 1996, framsto trioen som en rufsete og temmelig fjern slektning av Påls hovedgeskjeft A-ha. På «See the Beauty» er de musikalske familiebåndene tydeligere. Ifølge Lauren skyldes det blant annet den massive Moog-synthen som har fått plass i kjellerstudioet.

– Samtidig som Pål har en dunkel dimensjon som komponist, er han god på dansemusikk, skryter hun.

– Jeg kaller det «dark dance», noe jeg tror er nytt for oss. I tråd med albumtittelen blander vi det stygge med det vakre, det mørke med det lyse.

Waaktaar presiserer at det verken er Oslo eller New York han synger om – og iallfall ikke Unnelands regnutsatte Bergen. «Your Drab Hometown» refererer til noe mer abstrakt.

– Kanskje det er Manglerud – he-he. Nei, jeg tror det handler mer om at gresset alltid er grønnere på den andre sida. Poenget er at du må lete aktivt etter skjønnheten. Det er fort gjort å avskrive den – og iblant har du ikke engang anledning til å dra noe annet sted.

Prioriterer A-ha

– Føles det ikke rart å slippe Savoy-skive i vinter, for så å legge ut på «Unplugged»-turné med A-ha uka etter?

– Tvert imot tenker jeg at det vil bety at vi befinner oss i Europa, alle tre. For første gang på 15 år er nemlig Lauren med, sånn at vi kan gjøre intervjuer og greia vår, kontrer Pål Waaktaar Savoy overfor Dagbladet.

– Det er klart, Savoy har alltid vært et band som kunne promotert mer og opptrådt oftere, uten at jeg bekymres over det. Dette er et pasjonsprosjekt. Og i det nye internettuniverset er det en smal sak å bygge opp en fin portefølje med videoer og annet materiale – som den interesserte finner med et klikk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer