Gjør comeback som «korrupt jævel»

Jarl Goli har fulgt en hel generasjon med barne-tv i «Portveien 2». 25 år etter er Goli tilbake med voksen-tv.

(Dagbladet): Barne-tv-onkelen er borte. Jarl Goli (54) fyller i høst en av hovedrollene som en «kynisk korrupt jævel» i beste sendetid på NRK.

I «Taxi» er Jarl Goli skatteetatens øverst sjef. Karakteren Hans Gablain er en desillusjonert byråkrat som bruker sin egen posisjon til å berike seg.

- Dette er den største rollen jeg er blitt tildelt, sier han.

NRK-serien har sitt utgangspunkt i det pakistanske miljøet i Oslo. En enorm taxi-svindelsak er i ferd med rulles opp.

Det er over 25 år siden Goli ble hele Norges barne-tv-onkel. «Portveien 2» på NRK omfavnet en hel generasjon på midten av 80-tallet.

- Ingen hadde vel forestilt seg hvilken enorm eksponering barne-TV-serien skulle gi, sier Jarl Goli.

Suksessen tok av. Skuespilleren ble årets tv-navn og magasinet «Det Nye» kåret ham til årets mest sexy mann.

Skilt Med tv-comebacket er Jarl Goli blitt mer voksen og mer livserfaren.

- Jeg havnet på åpent hav i en liten robåt uten redningsvest. Man kan fossro i en periode igjennom sorg, savn og personlige nederlag, men jeg må jo bare innse at skilsmisse, fravær og avstand til det å være forankret har vært en utfordring, forteller Goli som snart er aktuell med en ny filmrolle.

Dagbladet har som første norske avis sett hele serien. Goli gjør et solid inntrykk som Gablein. Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har sydd i sammen en tettpakket spenningsserie med flere sider.

Comeback på teater Karrieren til Goli startet på den Nationale Scene i Bergen under festpillene i 1981. På premieren var Kong Olav på plass i salen, Goli var livredd. Heldigvis gikk det bra. Goli fikk gode kritikker.

I fjor var han tilbake på teateret i Bergen.

- Det var utenkelig at noen ville spørre meg om et comeback på scenen i en alder av noen og femti år - 25 år etter at jeg sto på scenen i Bergen sist. Det var som å vinne i lotto, forteller han.

Vil ha «Portveien» på DVD Skuespilleren har hatt mange roller igjennom livet. Han trekker fram «Offshore» på NRK som et høydepunkt. Goli var med i 50 av de i alt 119 episodene som ble sendt mellom 1996 og 1999. «Portveien 2» er også en suksess med Goli på rollelisten.

- Jeg skulle ønske at serien kunne blitt utgitt på DVD, men det har kanskje noe med kostnader og skuespillerhonorar å gjøre, sier han.

Fikk sparken Mannen som for mange var selve barne-tv på 80-tallet føler med på dagens tilbud til de små.

- Mye barneprogrammer er importert vold og aggresiv støy. Jeg tror unger som vokser opp i dag hadde trengt flere barneprogrammer forankret i vår egen mangfoldige og fargerike kultur, sier han.

På 90-tallet havnet Goli rollen som programsjef for TV3. Kanalen skulle snus. Det ble et kort stopp. Det ble seks måneder i kanalen før Goli fikk sparken.

- Jeg er lei meg for at jeg tråkket mange på tærne. Jeg burde har gått mer forsiktig fram, sier han.

Zapper forbi Paradise Han ser mange likhetstrekk i problemene til TV3 i dag.

- Det å se på at ungdom drikker seg kanon for så å ligge med hverandre eller bruke kvelden på noen småjenter på Frogner, er søppel-tv og bånn i bøtta. Nei takke meg til «Beck» og «Gøy på landet». Det er kanskje fordi jeg har litt gammel og klokere sier han og ler.

- Man må spørre seg hvem man lager tv for? Er det byfolk eller bygdefolk som bruker mest tid på tv?, spør han.

- Gratulerer til TVNorge som har innsett at TV-programmer for oss over 50 år er kommersielt interessante, fortsetter han.

«Taxi» har premiere 31. oktober.

Se eksklusivt klipp fra serien her:

TREFFSIKKER?: Jarl Goli lader pistolen i en de siste scenene i den nye NRK-serien. Foto: NRK
TREFFSIKKER?: Jarl Goli lader pistolen i en de siste scenene i den nye NRK-serien. Foto: NRK Vis mer