Gjør det sjæl

Trond Granlunds 25 år lange artistkarriere har hatt både ned- og oppturer. Akkurat nå føler han seg mest i slekt med Vålerengas fotballhelter, og derfor har han like godt invitert hele laget til kveldens kirkekonsert.

- Hvis Klanen også kommer, blir det stor stemning i Vålerengen kirke, sier Trond Granlund. Konserten i gudshuset på Oslos beste østkant startet nærmest som en protest, etter at han først ble invitert og seinere ble nektet å opptre i Øvre Rælingen kirke. I Vålerengen kirke var han velkommen. Det ble så vellykket at han er tilbake for tredje året på rad.

25 år

Samtidig gir Granlund ut den doble CD-en «Fra Manglerud til Manchester», som oppsummerer karrieren som rockeartist, popstjerne, countryartist og visesanger. 41 låter er det blitt plass til, fra «Hard Headed Woman» fra Elvis-festivalen i 1973 til den ferske «Det lyste over Eldorado».

Granlund gir ut plata selv, en slags protest det også. Ett år etter at han kom tilbake fra plateinnspilling i Manchester med hit-låten «Say We're Not Apart», en hyllest til Elvis, fikk han i 1988 sparken av plateselskapet.
- Akkurat da var jeg frustrert og usikker på hva jeg skulle gjøre. Jeg bestemte meg for å melde meg ut av popbransjen.

I fire år var han delvis satt ut etter et komplisert beinbrudd, det satte også ting i perspektiv.

- Da jeg lå på sjukehuset, fortalte legen meg at han alltid hadde drømt om å bli rockestjerne. Da slo det meg at jeg kan være stolt av det jeg har gjort.

Samtidig begynte den lange prosessen som i 1995 førte til den første norskspråklige plata, «Tida er'e ingen som kan snu».

- 90-åra vært en eneste stor opptur, selv om jeg ikke har hatt den store kommersielle suksessen. Jeg har aldri tidligere kost meg så mye når jeg er ute på spellejobber.

Samleplate

Ti år etter bruddet ville Sony ha ham inn i varmen igjen for å lage en samleplate, men så ringte direktøren og sa at det ikke ble tid i høst likevel.

- Jeg gadd ikke å vente, så jeg gir ut plata sjæl, sier Granlund.
- Samleplata var plateselskapets idé, men da de sa nei, var prosessen kommet for langt i huet mitt, sier Granlund. Samtidig jobber han med en ny plate.

- Da kan jeg kanskje endelig få spilt inn min egen versjon av «Vålerenga kjerke».

Trond Ingebretsen fra Bjølsen Valsemølle skrev låten etter at kirken brant i 1979, og i kveld er han på plass for å synge den sammen med Granlund og de andre gjesteartistene.

<B>I KJERKA: </B>Søndagsskole og aftenbønn var ikke bortkastet. Trond Granlund kan feire 25 år som artist. I kveld opptrer han i Vålerenga kirke for tredje år på rad.