MAGNETLÅS: Logitechs Bluetooth-tastatur gjør en iPad mini til en nesten-laptop - for deg med små fingre. Foto: Logitech
MAGNETLÅS: Logitechs Bluetooth-tastatur gjør en iPad mini til en nesten-laptop - for deg med små fingre. Foto: LogitechVis mer

Gjør din iPad til en nesten-laptop

Ut på tur med Bluetooth-tastatur.

iPad er en flott dings til mediekonsum, spill og kjapp kommunikasjon. Men til tyngre skrivejobber og annet som krever utstrakt bruk av tastatur, kommer den til kort. Et løst tastatur gjør padda til et mer fullverdig arbeidsverktøy.

Et av de bedre alternativene i markedet er Logitechs kombinerte deksel og Bluetooth-tastatur, og ukas nyhet er en egen modell for iPad mini.

DET FINNES Bluetooth-tastaturer som fungerer med alle slags nettbrett, og stadig flere hybrider som forener nettbrett- og laptop-logikk. Men Logitechs løsning er laget spesielt for iPad.

Dingsen som lyder navnet Ultrathin Keyboard mini er laget over samme lest som storebroren: Under transport og lagring fungerer tastaturet som et solid deksel, med samme type magnetlås som på Apples egne smartcover.

Når du skal bruke tastaturet, løsner du padda og setter den i den skråstilte slissen bak tastaturet. iPaden slukkes og tennes automatisk når dekselet lukkes og åpnes.

Sammenkoblingen skjer via Bluetooth, og gjøres enkelt ved å slå tastaturet på, trykke på Bluetooth-knappen på siden og velge tastaturet i iPadens Bluetooth-innstillinger.

Tastaturet er oppladbart, og i fulladet modus skal det holde i månedsvis før det trenger en ny runde med lading. Brettet kan plasseres i tastaturet både på høykant og i landskapsmodus, men det er bare i landskap den festes med en magnetløsning.

Det er likevel ikke robusthet som er denne løsningens styrke.

Særlig på miniutgaven er magneten relativt svak. Plassert på en bordflate er det ikke noe problem, men hvis man skal flytte iPaden, eller jobber med den på fanget, kan de to delene lett løsne fra hverandre. Da går noe fort i gulvet.

En løsning der man bare kunne åpne dekselet og låse det i åpen stilling, hadde vært både sikrere og mer elegant.

TO FUNKSJONER: Logitechs Ultrathin Keyboard mini funger både som beskyttelsesdeksel (under) og Bluetooth-tastatur for iPad mini. Når man skal skrive, settes iPaden i den skråstilte slissen. Foto: Logitech
TO FUNKSJONER: Logitechs Ultrathin Keyboard mini funger både som beskyttelsesdeksel (under) og Bluetooth-tastatur for iPad mini. Når man skal skrive, settes iPaden i den skråstilte slissen. Foto: Logitech Vis mer

MATERIALKVALITETEN er fin, med samme metallfinish som på Ipaden. Tastaturet holder god kvalitet, med god respons for fingrene. Spesialtasten som tilsvarer iPadens hjem-knapp, er nyttig. At tastaturet også fungerer som stativ når du for eksempel vil se en film på flyreisen, er et pluss.

Alfa og omega med et produkt som dette er likevel selve skriveopplevelsen.

Selv er jeg blant dem som sliter med å jobbe på svært små tastaturer. Logitech-tastaturet til den vanlige iPaden oppleves som stort nok for meg, til tross for noen litt små spesialtaster, blant annet der æ, ø og å er plassert i en slags nordisk fellesløsning. Er du på jakt etter en iPad/tastatur-kombinasjon til seriøs skriving, er det dette du skal ha - skjønt noen fullgod ertstatning for en laptop er det ikke.

Med tastaturet til iPad mini er vi nede på en størrelse som gjør vanlig rask skriving en anelse knotete, særlig for dem med litt større hender.

Det er dramatisk mye enklere å bruke enn iPadens eget, virtuelle tastatur, men arealet man har å jobbe med er og blir temmelig beskjedent. Det fungerer godt til e-poster, statusoppdateringer i sosiale medier og en og annen bloggpost, men blir kanskje noe snaut til å hamre inn romandebuten på.

EN SVAKHET deler de to tastaturene: Man kan ikke bevege seg rundt med piltastene for å velge og aktivere apper, ei heller scrolle websider eller e-poster ved hjelp av tastaturet. Dette kan man imidlertid ikke klandre Logitech for, det er den innebygde logikken i iPadens berøringsgrenssnitt og iOS som gjør en viss vekselbruk mellom berøringsskjerm og tastatur nødvendig.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad koster 899 kroner og veier 334 gram. Ultrathin Keyboard mini koster 699 kroner og veier 208 gram.

Gjør din iPad til en nesten-laptop