Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeiderpartiets innvandringspolitikk:

Gjør din plikt, krev din rett

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg må snakke med, ikke til, den multikulturelle befolkningen.

<cutline_leadin>MÅL FOR <ep>UTVALGET:</ep></cutline_leadin> Arbeiderpartiets integreringspolitikk bør kjennetegnes av vårt samfunns pakt: «gjør din plikt, krev din rett», skriver Nasir <ep>Ahmed. På bildet er lederen av partiets migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani. <ep><cutline_name>Foto: Nina Hansen</cutline_name></ep></ep>
MÅL FOR UTVALGET: Arbeiderpartiets integreringspolitikk bør kjennetegnes av vårt samfunns pakt: «gjør din plikt, krev din rett», skriver Nasir Ahmed. På bildet er lederen av partiets migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troen er sterkere på at Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg vil «meisle» ut en tydelig og god integrerings- og asylpolitikk enn på Masud Gharahkhanis egne uttalelser. Han har rett i at Arbeiderpartiet skal fremover være tydelig på disse spørsmålene, men det å være tydelig skal ikke forveksles med å bruke en hard retorikk med den hensikt å vise hvem som er strengest i klassen.

Nasir Ahmed, Bystyrerepresentant Oslo Ap
Nasir Ahmed, Bystyrerepresentant Oslo Ap Vis mer

Å diskutere integreringsutfordringer er krevende og vanskelig. Men en god start ville være å ikke anse den multikulturelle befolkningen som én homogen gruppe, hvor individenes handlinger generaliseres til å gjelde en hel gruppe, som er ulike på kultur, tro og språk.

I tillegg er det for enkelt å snakke til dem, enn å snakke med dem.

Det sistnevnte er mitt håp om at utvalget tar med seg i sitt arbeid, fordi det er mange ressurssterke krefter innad i miljøene som jobber både imot holdninger og handlinger som er uforenlige med våre demokratiske prinsipper.

Det bør arbeides mer med å fremme gode politiske løsninger på de utfordringene vi står overfor, framfor å ha en forbud/påbud mentalitet. Blant annet bør våre institusjoner som har som mandat å realisere vedtatt politikk i praksis, styrkes.

Til tross for at man har lyktes i å redusere omfanget av antall tvangsekteskap, er det fortsatt mange unge gutter og jenter som lever med frykt for å bli tvunget inn i et ekteskap. Hvert år tildeler IMDI midler til frivillige initiativ som aktivt jobber mot tvangsekteskap, men det stilles ingen tydelig krav til rapportering på grad av måloppnåelse ved et gjennomført tiltak.

I tillegg bør den faglige kompetansen som våre institusjoner besitter, lettere tilgjengeliggjøres overfor dem som jobber aktivt med slike problemstillinger.

Negativ sosial kontroll finnes i alle samfunnslag, men konsekvenser og negative utfall er mest synlige blant den multikulturelle befolkningen.

Det at unge norsk-somaliske gutter sendes til koranskoler i Somalia hvor de blir utsatt for tortur og harme, er et tydelig tegn på pesten. Det at noen foreldre går til det skrittet hvor de utsetter sine barn for noe slikt, kan være et resultat av mistillit til våre institusjoner.

En slik negativ utvikling er et reelt samfunnsproblem som ikke kan løses uten at det norsk-somaliske miljøet også involveres i diskusjonene og utforming av målrettede tiltak.

Norge har kommet langt i sitt integreringsarbeid sammenlignet med andre vestlige land, og de utfordringene vi står overfor bør møtes med et åpent sinn.

Arbeiderpartiets integreringspolitikk bør kjennetegnes av vårt samfunns pakt: «gjør din plikt, krev din rett».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!