Gjør du noe for andre barn enn dine egne?

To av tre nordmenn innrømmer at de ikke gjør noe for andres barn. Med prosjektet «Du kan være den ene» vil UNICEF og Dagbladet motivere voksne til å engasjere seg mer.

SAMARBEIDER: Redaktør Anne Aasheim (t.v.) og Dagbladet vil i de kommende ukene følge generalsekretær Kjersti Fløgstads UNICEF-prosjekt «Du kan være den ene» tett. I dagens Dagbladet MAGASINET forteller blant andre Karita Bekkemellem og Morten Krogvold om hvordan engasjerte enkeltpersoner var der for dem da de trengte det som mest. Foto: JØRN H. MOEN
SAMARBEIDER: Redaktør Anne Aasheim (t.v.) og Dagbladet vil i de kommende ukene følge generalsekretær Kjersti Fløgstads UNICEF-prosjekt «Du kan være den ene» tett. I dagens Dagbladet MAGASINET forteller blant andre Karita Bekkemellem og Morten Krogvold om hvordan engasjerte enkeltpersoner var der for dem da de trengte det som mest. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Mange norske barn har det godt, men veldig mange har også en tøff hverdag, enten de sliter hjemme, blant venner eller med seg selv. Men bare én voksen person som ser dem og bryr seg kan bety uendelig mye, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF.

En UNICEF-rapport viser at norske barn ligger på topp blant OECD-land når det gjelder materielle goder, men deler bunnplassering med Polen og Portugal når det gjelder selvfølelse og trivsel. Fløgstad tror ensomhet og forventningspress er mye av årsaken.

Sammen med Dagbladet starter organisasjonen derfor det nye prosjektet «Du kan være den ene». I en omfattende serie vil Dagbladet i alle kanaler de kommende ukene fortelle sterke historier om hvordan så vel kjente som ukjente personer har funnet støtte i engasjerte enkeltmennesker da de trengte det mest.

For få bryr seg
I dagens MAGASINET forteller blant annet Karita Bekkemellem og Morten Krogvold om sine opplevelser. For redaktør Anne Aasheim var det selvsagt at Dagbladet skulle være med på prosjektet:

- Å fortelle om sterke møter med mennesker og å stå på de svakes side er to av Dagbladets viktigste tradisjoner. Det er en del av avisas sjel. Og når papiravisa nå skal videreutvikles er dette tradisjoner jeg ønsker å bringe videre.

I en fersk spørreundersøkelse UNICEF har gjennomført svarer bare én av tre nordmenn at de gir barn som ikke er deres egne en bedre hverdag.

- Ofte er det overraskende lite som skal til, og hjelperen er ofte ikke klar over hvor mye man har betydd. Det kan være fotballtreneren som ser spilleren som ikke har det så lett hjemme og tilbyr seg å kjøre til og fra trening, læreren som oppdager et talent hos eleven og oppmuntrer til å utvikle det eller eieren av den lokale bensinstasjonen man kan stikke innom og prate med, sier Fløgstad

Vil høre din historie
Aasheim og Fløgstad understreker at prosjektets hensikt ikke er å moralisere eller fordele ansvar.

- Vi ønsker å motivere og gi folk selvtillit til å engasjere seg. Norge er veldig familieorientert og mange kvier seg nok for å involvere seg i andres liv. Det viktige er at man er til stede, selvsagt da med foreldrenes samtykke. For dem som ikke kjenner noen med barn, er frivillige organisasjoner en god inngangsport, sier Fløgstad.

Aasheim understreker at Dagbladets dekning er multimedial. På www.dagbladet.no/denene er det en egen nettside for serien.

- Vi vil gjerne høre lesernes erfaringer og kanskje lage egne saker på disse. På denne siden kan du sende inn dine historier til oss, sier hun.


Les også:

- Gir blaffen i andres barn
- Erik valgte meg, selv om jeg var dårligst
• «Jeg følte at jeg måtte passe på ham»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer