Gjør en U2

I den grad Coldplay overrasker på sin tredje plate, så er det måten de bevarer sin identitet på i omgang med storheter som U2 og Radiohead.

CD: På sitt beste er Coldplay noe ypperste som har skjedd rocken i dette århundre. Men Coldplay har også et annet ansikt - et slapt og stivnet uttrykk, som iblant viser seg i konsertutgaven av bandet.

Chris Martin og Co. kommer helskinnet i havn med dette albumet, som har den noe underlige tittelen «X&Y»

Vil være U2s lillebror

Coldplay er først og fremst et sympatisk og folkelig rockband med stor troverdighet, såkalt kred i musikkmiljøet. Ut av gråstein meisler de ting som glitrer og skinner. Ikke alle artister har den egenskapen å resirkulere, vitalisere og aktualisere en sjanger som til tider kan virke stagnert og med begrenset evne til fornyelse.

De britiske yndlingene har siden debuten «Parachute» (2000) klart å være synlige i form av særpreg og egenart. De klarer å likne på seg selv, en vanskelig øvelse i stjernevrimmelen.

Men når det er sagt, hører man på «X&Y» - mer enn noensinne - slektskapet til U2. Og i en sammenlikning med verdens ledende rockomotiv , ender alle andre opp som små og mindre interessante familiemedlemmer. At Coldplay vil være lillebroren til U2, er så tydelig at det må være bevisst.

Avslappet og melodisikkert

Med bassganger, melodilinjer, arrangementer, Bono-vokal og The Egde-gitarer vi kjenner fra U2, er slektskapet bekreftet. Men Coldplay blir ingen dårlige kopier, fordi de i sin beviste omgang med kilder og referanser gjør selvstendige valg. At Coldplay også har hørt på melankolikere som Radiohead, Jeff Buckley og Travis, styrker deres sak .

For når ny musikk skal lages, er det helt avgjørende hvordan man bruker sin musikalske bagasje. Og den egenskapen har Coldplay.

Det som også gjør «X&Y» til et hyggelig bekjentskap, er den melodiske tilstedeværelsen og en tilbakelent og avvæpnede nerve. Bandet senker garden og virker mer avslappet enn tidligere.

Coldplay overrumpler ikke lytteren, og man kan sikkert anklage dem for å være forutsigbare. Men dette er likevel et anstendig stykke pophåndverk som vitner om overskudd.

I salg fra mandag 6. juni.