«Top Gun: Maverick»

Gjør endringer etter kontrovers

Etter kritikk om at «Top Gun: Maverick» hadde fjernet Taiwans flagg, gjøres det nå endringer. Det kan gjøre Kina forbanna.

TILBAKE BAK SPAKENE: 36 år etter «Top Gun» gjør Tom Cruise comeback i rollen som Maverick. Video: Paramount Pictures Vis mer
Publisert

36 år etter «Top Gun» gjorde sitt inntog på kinolerretet er Tom Cruise igjen klar for å gjenta rollen som Pete «Maverick» Mitchell.

Filmen hadde premiere i forrige uke, og har fått solide anmeldelser av både publikum og kritikere. I løpet av første uke på kino tjente filmen inn hele 156 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) i løpet av den første åpningshelga i USA, skriver CNN.

Kontrovers

Det er imidlertid ikke bare skryt filmen har fått den siste tida.

Torsdag skriver CNN at en flaggkontrovers har ført til at filmen har blitt endret. Bakgrunnen er at Taiwan og Japan sitt flagg var vist på jakka til hovedkarakteren Maverick i originalfilmen fra 1986. Jakka ble brukt som en hyllest til Mavericks fars innsats på skipet USS Galveston.

I traileren til «Top Gun: Maverick» var flaggene imidlertid byttet ut med noe som så ut til å være to symboler med samme farger.

Beslutningen om å fjerne de to flaggene fra jakka til hovedkarakteren har fått kritikk fra flere, ifølge CNN. Kritikerne hevder endringene ble gjort for å omgå den kinesiske sensuren av filmen.

Etter at flere har vært kritiske har produksjonen likevel valgt å ta med Taiwans offisielle flagg på jakka til Maverick. Da filmen ble vist i Taiwan skal det ha vært glede og applaus for at flagget igjen er tilbake i filmen, ifølge The Guardian.

Det kan imidlertid føre til kritikk i Kina. Grunnen er det betente forholdet mellom Taiwan og Kina. Taiwan er ikke internasjonalt anerkjent som en selvstendig stat, og svært få land har anerkjent Taiwan.

- Sannsynlighet for kinesisk sensur

Det kinesiske lederskapet mener Taiwan er en del av Kina, og har det som uttalt mål å forene hele Kina. Samtidig ønsker en betydelig andel av befolkningen på Taiwan seg formell uavhengighet og frihet. Det er i praksis det Taiwan har i dag, med noen begrensninger.

Offisielt heter Taiwan Republikken Kina, mens det man vanligvis forbinder med Kina – Fastlands-Kina – heter Folkerepublikken Kina.

For ikke å forarge Kina, har en stor del av verdens stats- og regjeringssjefer valgt å ikke anerkjenne Taiwan som en selvstendig nasjon, til tross for at Taiwan har sin egen grunnlov og demokratisk valgte ledere.

Konflikten med Kina gjør at tidligere leder i medieselskapet DMG Entertainment, Chris Fenton, mener det er stor sannsynlighet for at Kina vil forby filmen. Han tror også det er mulig at kinesiske myndigheter vil forby filmstudioet, og skuespillerne i filmen fra det kinesiske markedet i en periode.

- Vi har sett liknende straffer tidligere, sier Fenton til CNN.

«DON'T WORRY DARLING»: Harry Styles og Florence Pugh spiller inn drøye scener i denne nye filmen. Vis mer

- Gåsehud

Filmen ser også ut til å være en suksess blant publikum. Ifølge filmdatabasen IMDb har «Top Gun: Maverick» en rangering på 8,7 av 10 poeng. Til sammenlikning hadde «Top Gun» fra 1986 en rangering på «bare» 6,9 av 10 poeng på IMDb.

På filmnettsida Rotten Tomatoes, som samler en rekke anmeldelser av filmer, har fått 97 av 100 mulige poeng blant anmelderne.

En av dem som er begeistret er Dagbladets anmelder Christopher Pahle som kaller «Top Gun: Maverick» «umiddelbar gåsehud», og gir filmen terningkast seks.

Han mener filmen strekker seg langt for å bli den beste versjonen av seg selv.

- Her skal G-kreftene pushes til det ytterste fra første stund, da de velkjente, tunge synth-gongongene gjaller på lydsporet og nakkehårene strekker seg mot himmelen, skriver Pahle, og fortsetter:

- For i «Top Gun: Maverick» står ikke G-en bare for gravitasjon, men gåsehud. Og den er like umiddelbar og uunngåelig som en naturlov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer