Gjør et bok-kupp

Aktmodeller og kattedikt er blant våre anbefalinger i årets Mammut-salg.

Nok en gang flommes markedet over av billige bøker. Mammut-salget overøser bokglade med mange gode tilbud, og det kan være vanskelig å finne fram i mylderet. Dagbladet.nos litteraturmedarbeidere anbefaler deg sine ti favoritter.

Kjell Askildsen: «Samlede noveller»

Oktober 1998

Før 348,- Nå 159,-

«Bedre blir ikke noveller,» skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet i forbindelse med denne utgivelsen. Her er alle novellene fra mesteren i stringens på ett brett. Askildsen er usentimental når han viser oss hverdagsmenneskers samtaler og den aldrende Thomas F.s humping gjennom tilværelsen.

Marion Hagen: «Akt»

Aschehoug 1999

Før 229,- Nå 89,-

Bildet av en ung kvinne som løper nedover smale bygater med et fuglehjerte bankende i brystet blir ved deg lenge etter at du har lest Hagens debutroman. Det handler om å være single, men like mye om å være menneske: Sterk, men usikker, varmblodig, men tilbakeholden.

Paul Auster: «New York-trilogien»

Samlaget, Orion-serien

Før 110,- Nå 59,-

En nynorsk språkdrakt kler faktisk det hardkokte New York-livet ganske godt. I de tre romanene får tilfeldige hendelser skjellsettende konsekvenser for hovedpersonene. De oser postmodernitet og er nyskapende i formen, samtidig som livet i metropolen over alle metropoler tas på kornet.

Haruki Murakami: «Norwegian Wood»

Pax 1998

Før 278,- Nå 99,-

Dersom du ikke har andre konnotasjoner til Japan enn sake og sushi, vil denne boka gi deg et helt annet forhold til dette spennende annerledeslandet. En gripende historie presenteres ved nostalgiske tilbakeblikk til 60-årenes Japan, der rørende, usikre og varme personer står i fokus.

Sandnes, Cathrine, Beate Nossum og Christina Smith-Erichsen (red): «Matriark»

Gyldendal 1999

Før 248,- Nå 129,-

Som en del av fittstim-bølgen gir Matriark et videre og eldre bilde av et utvalg kvinners situasjon i 90-årenes Norge, og undertittelen er også «nesten sanne historier om det å være kvinne». Bidragsyterne er en salig blanding av gammel- og nyfeminister, nygravide og lesbiske, småbarnsmødre og evig single, og boka viser også at det å være kvinne i dag byr på ubegrensede muligheter for identitet, seksualitet og selvfølelse.

Julio Cortazar: «Paradis»

Solum 1999

Før 398,- Nå 99,-

Argentineren Julio Cortazar har klekket ut mye underfundig, og nevnes ofte i samme åndedrag som Jorge Luis Borges. Horacio Oliveira i «Paradis» har et ikke lite prosjekt når han kommer til Paris: Å frigjøre seg fra den europeiske kulturs dialektiske tankemønster. Denne overveldende og utfordrende romanen utgitt i 1963 kan ta pusten fra noen og enhver, både hva angår den innfløkte strukturen og filosofiens gjennomsyring.

Bente Klinge (red.): «Katte-strofer»

Aschehoug 1998

Før 207,- Nå 69,-

En diktantologi med klør for alle som elsker så vel kattunge-nøster som tigersk eleganse. Men dette er ikke en tumleplass for nusselige barnevers om pus. Det som først og fremst har inspirert Charles Baudelaire, W.B. Yeats, Gunvor Hofmo, André Bjerke og Jens Bjørneboe, med mange flere, er det gåtefulle ved kattens vesen. Sprelske illustrasjoner av Fam Ekman.

Anders Heger: «Mykle»

Gyldendal 1999

Før 348,- Nå 139,-

Agnar Mykles liv er, som forfatterens bøker, spennende lesning - og fiksjonen og virkeligheten likner hverandre ikke så rent lite! Heger gir innblikk i Agnar Myklebusts barndom og unge år, vi følger rettssaken mot forfatteren Mykle, samtidig som biografien lar oss kjenne forfatterens eksentrisitet og voksende galskap.

Lars Saabye Christensen: «Noen som elsker hverandre»

Cappelen 2000

Før 249,- Nå 99,-

Disse ni novellene er fine mellommenneskelige historier, som overrasker deg med sine til tider småeksentriske bilder. Novellen «Noen som elsket hverandre» er for eksempel herlig urealistisk - og totalt medrivende.

Astrid Hjertenæs Andersen: «Samlede dikt»

Aschehoug

Før 129,- Nå 59,-

Alle diktene fra damen som har skrevet om hestene som står i regnet. Og det er langt flere enn dette diktet som «driver sterkt og søtt i sinnet» hos en diktglad leser.