Anmeldelse: Ellen Kristvik, «Notat ved avgrunnen. Ei mors forteljing»

Gjør et uutslettelig inntrykk

Vondt og makeløst vakkert om å miste en datter i selvmord.

STERK BOK: Ellen Kristvik er forsker ved Akershus Universitetssykehus og har blant annet jobbet med sorgarbeid. Nå har hun skrevet en personlig bok om datteren som valgte å ta sitt eget liv. Foto: Privat
STERK BOK: Ellen Kristvik er forsker ved Akershus Universitetssykehus og har blant annet jobbet med sorgarbeid. Nå har hun skrevet en personlig bok om datteren som valgte å ta sitt eget liv. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Det er sjeldent at ei bok har en så stor makt over meg som denne. Selv om den er tynn, tar den meg dagevis å lese, for jeg opplever det som tvingende nødvendig å lese så grundig som overhodet mulig.

Akutte nedtegnelser

I 2014 utga Ellen Kristvik «I kreft og kjærleik», en både personlig og faglig bok om da hun noen år tidligere mistet ektemannen sin.

Nå har forfatteren skrevet om datteren Johanna som valgte å ta sitt eget liv høsten 2017, helt uten forvarsel, et par uker før hun skulle fylt 25 år.

«Notat ved avgrunnen», er teksten kalt, og det er akkurat det det oppleves som også, som akutte nedtegnelser. Forfatteren får tydelig fram at hun har noe på hjertet, og jeg er helt nødt til å høre etter.

I starten er hvert eneste avsnitt nesten uutholdelig smertefullt å lese. Så kan man spørre seg om det egentlig er nødvendig at en tekst framkaller så mye følelser.

Må det være så fælt, blir det ikke litt sentimentalt? Nei, det synes jeg ikke.

For selvmord er rett og slett det skumleste jeg vet om, og da må det være vondt å lese om.

Etter hvert er det som om det verste sjokket legger seg og jeg klarer å lese uten å grine. Men jeg er likevel under sterk påvirkning av teksten, jeg lever i en boble, og jeg trenger ro rundt meg når jeg leser. Alle trivialiteter oppleves som støy. Teksten og Johanna er det eneste som er viktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer