Gjør gråstein til gull

Kan det stemme at årets beste sakprosa for barn er en fortelling om stein? Svaret er et rungende ja!

ÅRSFAVORITT: Geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleeng har skapt strålende sakprosa for barn (og voksne). Illustrasjon fra boka
ÅRSFAVORITT: Geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleeng har skapt strålende sakprosa for barn (og voksne). Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et bokomslag er en slags invitasjon, og en mer fristende invitasjon enn «Supervulkaner og digre dinosaurer» er vanskelig å tenke seg.

Forsideillustrasjonen er dramatisk og vakker og prydet med stilig gel-tekst. Formatet er stort, og hele uttrykket oser: Lekker og påkostet for barna. Forventningene til geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleengs tidsreise gjennom Norges forhistorie skrus lynkjapt opp til max.

Bildeboka tar oss gjennom jordas tidsperioder, fra prekambrium til kvartær, der mennesket dukker opp. Vi følger jordplaten med Norge nordover, fra sør for ekvator, mens klimaet endres; fra «slimete» til vulkansk, tropisk jungel og istid. Artene endres med klimaet. Grusomme og rare skapninger dukker opp, som monstrøse blekkspruter, sabeltannkatter, armfotinger. Vi står i takknemlighetsgjeld til en litt overmodig kjøttfinnefisk, viser det seg.

Lur og lekker

Flere grep gjør boka til utmerket sakprosa for barn: Språket er plettfritt, og Müller varierer fortellermåten mellom opplysende og henvendende, og mer dramatiserende partier, som: «En diger steinblokk suser gjennom verdensrommet. I milliarder av år har den sirklet rundt uten å treffe noe. Denne gangen er det annerledes. Denne gangen er den på vei mot oss!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer