Anmeldelse: Mannen som elsket Sibir

Gjør Lars Monsen til en pusling

Roy Jacobsen og Anneliese Pitz' bok om den bemerkelsesverdige eventyreren Fritz Dörries er en sjelden perle i bokhøsten.

EKTEPAR: Forfatter Roy Jacobsen og kona Anneliese Pitz har samarbeidet om romanen om den tyske eventyreren Fritz Dörries. Foto: Hans Petter Sørensen
EKTEPAR: Forfatter Roy Jacobsen og kona Anneliese Pitz har samarbeidet om romanen om den tyske eventyreren Fritz Dörries. Foto: Hans Petter Sørensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1877 gikk den tyske soldaten, botanikeren, gartneren og sommerfuglelskeren Fritz Dörries (1852 -1953) om bord på lille dampskipet «Alwine Said» i Hamburg, med kurs for Shanghai. Målet var Øst-Sibir. Det hadde han drømt om siden hans entomolog-far viste ham en tegning av sommerfuglen Parnassius nomion, som bare finnes i Sibir.

Dörres kom til å nære en dyp kjærlighet til dette enorme uutforskede området, og ble der i 22 år.

Sammen med sin bror samlet han inn og preparerte 61 000 sommerfugler, 42 000 biller, 5 500 fugler og pattedyr og lavere arter. I tillegg tusenvis av preparerte rovdyr, krypdyr, snegler, planter og larver. De samlet også inn gjenstander fra urfolk, deriblant hodeskaller. Alt dette ble kjøpt inn av vitenskapelige samlinger i Europa.

Sterkt innhold

Tross sin bemerkelsesverdige innsats er Dörries langt mer kjent i Russland enn her. Det vil ekteparet Jacobsen og Pitz bøte på. For femten år siden fikk det tysktalende paret en forespørsel fra Cappelen Damm-ansatte Randi Carelius Krogsveen, med spørsmål om de kunne se på en tekst nedskrevet av hennes oldefar. Det var erindringene til Dörries, hvis ene datter hadde giftet seg med en nordmann. Teksten skal ha vært preget av at Dörries var nitti år da han skrev, og dertil ingen stor stilist. Ekteparet har derfor valgt å bearbeide stoffet til en roman, der Jacobsen har skrevet teksten mens lingvisten Pitz har sjekket fakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer