KOMMENTARER

Gjør maktforholdene i bokbransjen at tilbudet til leserne blir dårligere?

Vertikalt eierskap bør interessere flere enn Konkurransetilsynet og Arve Juritzen.

KRITISERER DE STORE: Arve Juritzen kom kjapt på banen og krevde eierskapsbegrensninger i bokbransjen, etter at Konkurransetilsynet varslet millionbøter til de største norske forlagene denne uka. Foto: ANDERS GRØNNEBERG 
KRITISERER DE STORE: Arve Juritzen kom kjapt på banen og krevde eierskapsbegrensninger i bokbransjen, etter at Konkurransetilsynet varslet millionbøter til de største norske forlagene denne uka. Foto: ANDERS GRØNNEBERG  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forlegger Arve Juritzen har lenge benyttet mafiauttrykk til å beskrive sine større konkurrenter. Denne uka fikk han mer brensel til bålet sitt, da Konkurransetilsynet varslet resultatet av razziaen de gjennomførte i bokbransjen i 2014: Norges fire største forlag risikerer bøter på til sammen 23 millioner kroner for ulovlig samarbeid. Cappelen Damm, som risikerer den største boten, har allerede tatt kraftig til motmæle.

Vi er nok et stykke unna mafiatilstander ennå. Men uansett hva konklusjonen blir etter at forlagene har levert tilsvarene sine, bør saken få konsekvenser. For dette handler om mer enn et mulig brudd på konkurranseloven.

Det var i april 2014 at Konkurransetilsynet braste inn hos Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted (Merk at Vigmostad Bjørke, Norges fjerde største forlag, først ble involvert i saken da de kjøpte Schibsted forlag i fjor). Razziaen skulle avdekke at forlagene hadde avtalt å boikotte distribusjonsselskapet Interpress.

Interpress var selskapet Bladcentralens eneste reelle konkurrent på distribusjon av bøker og blader til kiosker og dagligvarebutikker, og en slik avtale ville vært konkurransevridende og ulovlig. Men lønnsom for forlagshusene, som alle var deleiere av Bladcentralen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer