DEBATT

Regenerative jordbruk:

Gjør mer enn å begrense klimaendringene

Et forsvar for det regenerative jordbruket.

MANGE GUNSTIGE EFFEKTER: Kjernen i en regenerativ tankegang i jordbruket – mer karbon i jorda – fører med seg både tilpasning til, og begrensning av, klimaendringene.

Men å bremse litt på klimaendringene er bare én av mange potensielle gunstige bieffekter, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix
MANGE GUNSTIGE EFFEKTER: Kjernen i en regenerativ tankegang i jordbruket – mer karbon i jorda – fører med seg både tilpasning til, og begrensning av, klimaendringene. Men å bremse litt på klimaendringene er bare én av mange potensielle gunstige bieffekter, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På dagbladet.no 27. april kom Øystein Heggdal med en utbrodering om hva som er feil, usannsynlig og uvitenskapelig med Christopher Sjuves artikkel samme sted om karbonlagring i matjord.

Sjuves presentasjon av det regenerative jordbruket er forenklet, men det grunnleggende budskapet handler om en endring i jordbrukspraksis; en endring fra en utarmende praksis med kortsiktige mål om produksjon, til en oppbyggende praksis som tar vare på vår dyrebare matjord.

Kjernen i en regenerativ tankegang i jordbruket – mer karbon i jorda – fører med seg både tilpasning til, og begrensning av, klimaendringene.

Men å bremse litt på klimaendringene er bare én av mange potensielle gunstige bieffekter. Et høyere innhold av karbon i jorda vil nemlig føre til en bedre evne til å absorbere og holde på vann. Da er man bedre rustet i møte med flom og tørke.

Mer karbon i jorda vil også mate mikrolivet, som er plantens beste hjelpere for næringsopptak. Det vil kunne føre til bedre avlinger for bonden.

Heggdals kritikk er berettiget på noen områder. Vi må selvsagt snakke om effekter på riktig grunnlag, og det er viktig å ikke overglorifisere teknikker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer