Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gjør narr av det som skal være den vanskeligste klubben å komme inn på i verden

Nederlandsk festival lagde mini-versjon av utestedet for å lure publikum. 

ORIGINALEN: Her, ved Am Wriezener Bahnhof i Berlin, ligger den sagnomsuste klubben Berghain. Klubben er kjent for sin strenge policy ved døra, og mange må snu i døra. En festival i Nederland bestemte seg for å tulle med konseptet. Foto: Nicor / Wikipedia, under CC BY-SA 2.5-lisens
ORIGINALEN: Her, ved Am Wriezener Bahnhof i Berlin, ligger den sagnomsuste klubben Berghain. Klubben er kjent for sin strenge policy ved døra, og mange må snu i døra. En festival i Nederland bestemte seg for å tulle med konseptet. Foto: Nicor / Wikipedia, under CC BY-SA 2.5-lisens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Friedrichshain i Berlin ligger den sagnomsuste klubben Berghain i lokalene til et nedlagt kraftverk. Utestedet er kjent for å være en av de beste techno-klubbene i verden, og oppsto som resultat av fetisjklubben Snax på 90-tallet.

Klubben er også verdenskjent for sin strenge policy i døra. Dørvaktene slipper inn ytterst få, og flere må snu ved døra etter å ha stått timevis i kø.

En av utestedets mest profilerte vakter er den tyske fotografen Sven Marquardt, som også er kjent for å gi håpefulle et strengt «nei» i døra.

Nå har en festival i Nederland valgt å kommentere måten klubben opererer på.

- Ba oss lure folk

Forrige helg ble en mini-utgave av utestedet satt opp på musikkfestivalen Beyonds festivalområdet. Der var det heller ingen som kom inn, om vi skal tro skaperen av prosjektet.

Det var Thump som først omtalte saken. Helga fra 29. til 1. august ble musikkfestivalen Beyond arrangert. Det var organisasjonen Bauhaus som sto for stuntet, som hadde fått navnet «Berghenk Experience».

Ifølge Thump var hele poenget at man skulle stå i kø, bli nektet inngang, og gjøre alt om igjen. Bak pappfasaden som var satt opp for å få klubben til å se ut som det ekte Berghain, var et lite utested med lydanlegg og DJ.

SLIK SÅ DET UT: Slik så den fiktive utgaven av Berghain ut på den nederlandske festivalen. Foto: Rens Mors / Bauhaus
SLIK SÅ DET UT: Slik så den fiktive utgaven av Berghain ut på den nederlandske festivalen. Foto: Rens Mors / Bauhaus Vis mer

I forkant av klubbens lansering på festivalområdet ble det lagt ut et liste på ni punkter med hvordan du bør oppføre deg i køen. Annethvert punkt var «stå i kø» og «bli nektet inngang».

- Festivalen ba oss om å lure folk. Hvor enn det er en kø, vil mennesker stelle seg i den, fortalte en av skaperne, Rens Mors, til Thump.

Begynte å gråte

- Berghain er en ganske minimalistisk klubb, så er det egentlig gøy der eller er det køen som får folk dit? Vi ønsket å eksperimentere med det, fortalte Mors.

Han forteller at reaksjonene fra publikum var mange. Mens noen skjønte spøken, begynte enkelte å gråte.

- Ei jente begynte å gråte, og ville bare løpe inn. Det var vanskelig, jeg er ikke flink til å avvise folk sånn, forklarte Mors.

To menn skal ha blitt nektet inngang fem ganger, og på sitt sjette forsøk kom de med gifteringer.

Selv om den lille utgaven av klubben bare eksisterte på festivalen, er det originale utestedet i Berlin fortsatt populært. Det er plass til nærmere 1500 mennesker der, og festene varer ofte fra fredag morgen til søndag kveld.

Selv om klubben originalt sett hadde flest homofile gjester, er klubbpublikumet nå av alle kjønn og legninger. Det arrangeres imidlertid fortsatt fetisjfester for homofile ved jevne mellomrom.

SPEIL, SPEIL: Slik ser det ut på doen «alle» kan få innsyn i. Nattklubben The Shimmy Club i Glasgow får kritikk etter å ha innstallert et toveisspeil som lar gjestene stirre inn på kvinnedoen. Video: The Shimmy Club. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!