Gjør narr av kjendisene

Hva skjer når Trond Giske og Ari Behn bestemmer seg for å ta over makta i norsk politikk? Det prøver den satiriske boka «Kongepudler» å besvare.

Om en uke kommer den satiriske romanen «Kongepudler» fra Kagge Forlag. Dagbladet har fått tilgang til manuset. Den anonyme forfatteren har skrevet 130 profilerte og navngitte personer fra norsk politikk, kultur- og næringsliv inn i en absurd historie. {lsquo}

Ari Behn og Trond Giske er hovedpersonene. De slåss mot Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i en nådeløs duell om den politiske makta. Giske er fast bestemt på å bli statsminister. Han er lei av å være premiereløve, klippe snorer og gå på nachspiel.

Kompisen Behn nøyer seg heller ikke med å være forfatter og prinsessegemal. Han vil bli kulturminister i Giske-regjeringen. Problemet er at Behn slett ikke er stuerein i Arbeiderpartiet, men Giske har ikke hjerte til å knuse drømmen hans.

Først må duoen kvitte seg med Jens Stoltenberg. Det er liten hjelp å få i kompisgjengen. Jono El Grande, kjendiskokk Trond Moi, skuespiller Kåre Conradi og forfatter Erik Fosnes Hansen er mer opptatt av å vise seg på Kunstnernes Hus enn å diskutere Behn og Giskes vei til topps i politikken.

Kongepudler

Behn fikk Peer Gynt til New York. Det var bare å la Valgerd Svarstad Haugland barbere bort barten hans. Bak stuntet sto pr-byrået Dinamo. Byrået får også oppdraget med å plante drittpakker om Stoltenberg og Gahr Støre. Etter et kort møte er planen klar. Statsministeren er spilleavhengig. Utenriksministeren er spion for Sveits. Dagbladet er målet for pakkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«-  Men du behøver ikke tenke på om det skal være feministisk/lesbisk vinkling på stoffet. Det holder at det er en nyhet. Det er det Dagbladet mangler, vet du,» sier Behn til de råtne rådgiverne.

Motstanderen, Jens Stoltenberg, samler sine menn på kjøkkenet hjemme i villaen på Tåsen. Der er Gahr Støre, reklameguru Kjetil Try og forfatter Roy Jacobsen. Sistnevnte fant på navnet «Kongepudlene» om Giske og vennene hans.

VIL BLI STATSMINISTER: Trond Giske er lei av å være partyløve og skyr ingen midler for å bli statsminister. Ari Behn drømmer om å bli kulturminister i Trond Giskes regjering. Arkivfoto: John T. Pedersen
VIL BLI STATSMINISTER: Trond Giske er lei av å være partyløve og skyr ingen midler for å bli statsminister. Ari Behn drømmer om å bli kulturminister i Trond Giskes regjering. Arkivfoto: John T. Pedersen Vis mer

«-  Puddelen er en selskapshund som krever mye stell, klipping og frisering, hadde Roy sagt. -  Den er svært sosial, men betraktes også som ynkelig, krypende og smiskende.»Stoltenberg mente navnet måtte komme av at «kongepudlene logret mest for de kongelige. De hadde altså funnet et perfekt navn på Trond Giske & Co.»

I mellomtiden har Behn vært en snarvisitt på Stortinget for å inspisere sitt nye kontor.

«Ari kommer halvfull på besøk, og Trond må geleide ham ut nødutgangen for at ingen skal oppdage ham.» På vei ut roper Behn: «Hvor er toalettet? Jeg har føling i blæra.»

Vaktmester på museet

Noen dager seinere trykker Dagbladets Magasinet et intervju med ham. Behn stiller i bar overkropp med medaljer han har fått av svigerfar Kongen. På den ene armen er tatoveringen av sekserterningen han fikk av VG for romanen «Trist som faen». På den andre armen har han fått en ny tatovering av en mann som sitter på en bukk. Under står det «I love Peer Gynt.»

Den bare overkroppen til tross, kommunevalget 2007 blir en triumf for Fremskrittspartiet og Giske ender som vaktmester på rockemuseet i Trondheim, Behn fortsetter som vanlig.