Gjør narr av kongen

Kong Harald er parodikongen Rune Andersens nye offer i den nye og oppdaterte versjonen av «1000 år og like blid» som har premiere i morgen.

86 utsolgte forestillinger ble det før revygjengen på Det Norske Teatret tok ferie. Nå er de tilbake, fulle av nye sprell og med nye parodiofre. Og Rune Andersen sikter høyt.

- Det er på tide at kongehuset får svare for seg etter oppussingssaken i sommer, sier Andersen, og forvandler seg raskt fra smilende sørlending til en lett skjelende og slapt vinkende konge. «At Sonjas hattehylle skulle koste åtte millioner - det er jo veldig dyrt. Selv går jeg i den samme boblejakken på olympiade etter olympiade.» Iført boblejakkemønstret kongekappe er det nesten så man kan la seg lure.
- Parodier skal dras ut i det ekstreme, det er som å blåse opp en imitasjon. Og de skal være litt slemme. Ikke sånn at det virker sårende, men den som blir parodiert kan gjerne vri seg i stolen mens naboen ler seg fillete, sier 36-åringen.

Dagbladet treffer ham mellom prøvene til høstens oppdaterte versjon av suksessen «1000 år og like blid», som har passert 75000 solgte billetter så langt. Og salgskurven er fortsatt stigende.

Bytter ut Gelius

Rune Andersen er blitt Norges parodikonge med navn som Erik Bye, Hans-Wilhelm Steinfeld, Thorbjørn Jagland og Halvdan Sivertsen og om lag tretti andre kjendiser på samvittigheten. Sammen med Are Kalvø har han tatt publikum med storm med blant annet en dobbeltversjon av tidligere Dagsrevy-medarbeider Jon Gelius.

- Nå har vi tenkt å bytte ut Jon Gelius med Ingolf Håkon Teigene. Han er en søvnig type i studio. Kanskje han skal ha med seg en vekkerklokke?
Odd Einar Dørum skal muligens også få den tvilsomme ære å bli parodiert i høstens revy. «Hvis du har pengeproblemer, er det bare å grave et hull i bakken og putte pengene oppi, så er du kvitt pengeproblemene,» demonstrerer humoristen med umiskjennelig Dørum-tonefall.

Men tekstene er ikke fullstendig ferdigskrevet, faktisk er det meget sannsynlig at tekstforfatter Are Kalvø sitter bøyd over skrivemaskinen i dette øyeblikk. Samtidig går Rune Andersen med en egen forestilling i magen. Innen 2000 vil han forhåpentligvis ha sin egen soloforestilling i boks, med mer enn parodier å by på. Nå vil han prøve seg på sangnumre med Elvis Presley, Tom Jones, Jacques Brel og Cornelis Vreeswijk, pluss verbale typetegninger.

Når man ser ham i aksjon er det vanskelig å tro at han er utdannet lærer. Etter fire år på lærerskolen skjønte han at han ikke likte elever og at lærerskolerevyen langt var å foretrekke. Der begynte han sin parodikarriere som Dag Frøland med en innlånt blårevpels til 22000 kroner.

Majestetsfornærmelse

- Av høstens nye parodier er det kongen jeg gleder meg mest til, sier Rune Andersen, som prøvde ut kongeharselasen i den tv-overførte «Gullruten» i juni. Den lille smakebiten førte til store reaksjoner fra TV2s seere, og det er Rune Andersen fornøyd med.

- Er du ikke redd for å bli anklaget for majestetsfornærmelse etter en slik parodi?

- Nei. Det har jeg ikke opplevd før, så det hadde vært morsomt!

Øverst på ønskelista nå står rockekongen Elvis Presley, men han må vente til Andersen får sin egen forestilling.

<B>KONGE:Rune Andersen</B> parodierer kongen i den oppdaterte versjonen av "1000 år og like blid.".