Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Skolestengingen

Gjør noe nå!

Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildsen, har brukt tiden på å skylde på regjeringen, i stedet for å ta ansvar for gjenåpningen av skolene. Raymond Johansen har man ikke sett noe til.

De siste ukene har skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (bildet), opptrådt mer som kommentator enn politisk ansvarlig, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
De siste ukene har skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (bildet), opptrådt mer som kommentator enn politisk ansvarlig, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I et debattinnlegg i Dagbladet tar skolebyråden i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, til orde for at vi må gjøre det vi kan for å unngå en ny runde med stenging av skoler og barnehager, fordi konsekvensene er for store.

Det er vi helt enig i. Men vi håper hun er like bekymret for de elevene i Osloskolen som til tross for åpning, knapt har fått satt sin fot i et klasserom. Dem er det fortsatt for mange av. Elever har fortsatt rett på tilpasset opplæring, mangelen på aktive læringssituasjoner kan bidra til å øke sosiale forskjeller.

Nylig sendte leder av Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, ut en e-post til alle rektorene der hun skrev at alle elever minst skulle «innom» skolen «en dag i uka.» Det er et svært lavt ambisjonsnivå, og det er et uheldig signal å sende til skoler som nå jobber beinhardt for å få elevene tilbake i klasserommet.

Vi har stor forståelse for at smittevernreglene er krevende for skolene. Flere skoler har utfordringer med nok plass til alle, og lærerkabalen kan være krevende.

Men dersom kommunen er en aktiv skoleeier og bistår skolene, er det mulig å få til gode løsninger. Det er for eksempel mulig å støtte skolene med ekstra lærerressurser, og rekruttere dyktige lærerstudenter til å bidra i en kortere periode. I tillegg kan man leie og låne lokaler, slik at skolene kan arrangere aktiv undervisning med flere elever.

Vi tviler ikke på at Thorkildsen genuint ønsker at barna skal komme tilbake til skolen. Men de siste ukene har Thorkildsen opptrådt mer som kommentator enn politisk ansvarlig.

Først valgte byrådet å avlyse sommerskolen for 20.000 barn, til tross for at smittevernreglene ikke hindret gjennomføringen. Deretter har hun brukt tid på å skylde på regjeringen, i stedet for å ta ansvar for gjenåpningen av skolene, og støtte dyktige rektorer og lærere som jobber alt de kan for å få dette til å gå rundt. Raymond Johansen har man ikke sett noe til.

I stedet for å sende en e-post der man krever at alle elever skal «innom» skolen en dag i uka, burde man heller skrevet at dersom det var skoler som bare hadde anledning til å gi elever undervisning på skolen en dag i uka, så må de si ifra – så skal de skal få hjelp.

Vi etterlyser en mer offensiv ledelse av Osloskolen. Barns læring og utvikling lar seg ikke utsette til skolestart i august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!