Gjør opprør mot pressen

Når er en kjendis privat? Flere kjendiser Dagbladet har snakket med er glad debatten er i gang.

Anne-Kat. Hærland stilte i går kveld opp til debatt i NRK 1s «Standpunkt». Der fortalte hun at hun synes medienes dekning av hennes promillekjøring har gått over alle grenser.

Komikeren har to ukers ankefrist etter at hun mandag ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel og 90 000 kroner i bot for promillekjøringen i november i fjor.

Fikk støtte

Hun fikk støtte fra seere og flere av de andre paneldeltakerne i at også kjendiser har rett til et privatliv.

De siste ukene har kjendiser og presse ved flere anledninger gått i klinsj i skjæringspunktet mellom det private og det offentlige rom. Kristopher Schau stjal en mobiltelefon fra en Her og Nå-fotograf som tok bilde av ham uten å ha spurt om lov.

Flere kjendisene sto steilt imot de fremmøtte redaktørene i debatten om hvor tett journalister og fotografer kan gå.

Hærland fikk full støtte fra flere i salen, deriblant tidligere redaktør og forfatter Jon Michelet, journalist Marit Christensen og trubaduren Ole Paus, i at det er riktig å ta et oppgjør med pressens håndtering av kjendiser. Sistnevnte gikk for få år siden til rettssak, og vant mot kjendisbladet Se og Hør.

-  Rettssaken tok fem år av mitt liv. Selv om jeg vant, var det ikke verdt det. Ingenting har endret seg, sa Paus.

-  Dobbeltrolle

Professor i medievitenskap Helge Rønning, som deltok i debatten i går kveld, følte etterpå at ikke alle sider av saken kom frem. Han mener også at Anne-Kat Hærland opptrer inkonsekvent i forhold til pressen.

-  Hærland har en slags dobbeltrolle. Hun må vite og være klar over at hun på en måte byr seg fram. Blant annet lot hun Se og Hør sponse 30-års dagen sin.

Men en ting er klart, og det er at hun har en soleklar rett til å si nei. Det private menneske er også menneskehetens kjerne, sier Rønning.

Beveger seg på grensen

Rønning hevder også at ukepressen ved Se og Hør og Her og Nå er med på å forskyve grensene for hva som er akseptabelt også i andre medier.

-  De bidrar til å undergrave den seriøse journalistikken, sier Rønning.

Sjefredaktør Odd Johan Nelvik innrømmet etter sending at Se og Hør er med på å skyve grensene.

-  Vi skal bevege oss på grensen, men ikke gå over streken. Det er vår leveregel nummer èn, sier Nelvik til Dagbladet.

Professor i medievitenskap i Bergen, Jorstein Gripsrud, syntes kollega Rønning hadde flere gode poenger under debatten. Om Nelviks grensebevegelser sier han:

-  Han skyver grenser foran seg, men for andre fremstår det slik at han nok ikke får med seg at han faktisk krysser den, sier Gripsrud.

Harald Eia føler med Anne-Kat.

-  Alle skjønner jo at det ikke er noen viktig nyhet at Anne-Kat. har fyllekjørt, sier Harald Eia.

Han har selv utfordret skillet mellom det private og det offentlige, blant annet ved å vise «skrukken» sin, og nå seinest ved å invitere folk hjem på badet i «Team Antonsen».

-  Men at jeg inviterer folk inn på badet betyr jo ikke at jeg har invitert alle inn på badet. Jeg bruker dette som et virkemiddel for å oppnå en effekt.

-  Ser du at også dere kjendiser kan medvirke til å bryte ned skillet mellom hva som er privat og hva som tilhører medievirkeligheten?

-  Ja, vi stiller oss jo laglig til for hogg. Heldigvis er miljøet i Norge så lite at man etterhvert får en forståelse journalister og kjendiser imellom, sier Eia.

-  Det er lov å bruke hue

Petter Nome valgte selv å være en offentlig person, men han er opptatt av å skjerme de han omgås.

-  Jeg har følt at pressen har tråkket inn i mitt privatliv uten at de har spurt om lov. Men det verste er når det rammer folk rundt en. De bør skjermes hvis de ønsker det, sier Petter Nome.

-  Hvor går grensen?

-  Det er lov å bruke hue! Private forhold angår ikke alle. Det må være lov å si stopp.

-  Opplever du at pressen går lenger nå enn tidligere?

-  Ja, er du gæærn? Nå er jo jakten på kjendiser massiv. Jo flere som jakter, jo større blir presset, sier Peter Nome.

Vibeke Løkkeberg er glad for at Anne-Kat. Hærland har fått i gang debatten:

-  Jeg er glad den kommer, man får alltid høre at man har oppsøkt rampelyset, men det må være lov å gå på butikken. Jeg har for eksempel ikke lyst til å gå på byen alene, man blir et slags ikke-menneske.

KJENDIS-DEBATT: Anne-Kat. Hærland ble mandag dømt til 90 dagers fengsel og 90.000 kroner i bot for promillekjøring. I går stilte hun i NRK 1s «Standpunkt» til debatt om pressens behandling av kjendiser.
TIL DEBATT: Professor i medievitenskap, Helge Rønning og Ole Paus deltok også i gårsdagens debatt. Paus vant for noen år siden en rettsak mot Se og Hør i en sak der han mente ukebladet hadde krenket hans privatliv.
HAR MEDFØLELSE: - Jeg føler med Anne-Kat. nå sier Harald Eia
BRUKER HUE Petter Nome.