KOMMENTARER

Vladimir Putin:

Gjør Russland stort igjen

I dag var det tid for Vladimir Putins årlige stevnemøte med sitt folk. På mildt - nesten ydmykt - vis savner han en plan, skriver Morten Strand.

SÅ FOLK I ØYNENE: Vladimir Putin var mild og ikke polemisk, da han møtte sitt folk i går. Foto: AP / NTB / Scanpix
SÅ FOLK I ØYNENE: Vladimir Putin var mild og ikke polemisk, da han møtte sitt folk i går. Foto: AP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var en sjeldent mild russisk president som i dag steg ned til sitt folk og svarte på spørsmål i sit årlige maraton-møte med dem. Det var en forsonende president, uten aggressive utfall mot verken egen opposisjon eller rivaler i internasjonal politikk, som svarte på spørsmål fra mennesker i hele det vidstrakte landet. Ydmykheten var sånn sett et uttrykk for en musikalitet der presidenten tok hensyn til nasjonens tilstand etter tre sammenhengende år med økonomisk nedgang. Putin var mild i møtet med sitt folk, og flere slapp til med spørsmål som var overraskende kritiske til myndighetene.

Men i motsetning til tidligere seanser som dette, slapp ikke Putin store nyheter i dagens seanse. Han sa ikke noe om han ville stille til presidentvalget i mars neste år. Han sa ikke noe om Russlands ledende opposisjonelle Aleksej Navalny, og demonstrasjonene tidligere i uka, der opptil 1500 ble arrestert, bare et steinkast fra der Putin var, i Kreml. Uten å nevne Navalnys navn, sa Putin bare at han ville samarbeide med alle som ville være med på å løse problemer.

Og han sa nesten ingen ting om USAs president Donald Trump, som han skal møte på G-20 møtet i Tyskland om tre uker, annet enn at han syntes det var «forunderlig» at den tidligere FBI-sjefen i USA, James Comey, lekket nyheter om etterforsking av Trump-organisasjonens Russlands-forbindelser til pressen. I et lite humoristisk glimt, tilbød Putin Comey politisk asyl i Russland, akkurat slik den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått.

Men bortsett fra dette handlet det mye om dagligdagse viderverdigheter. Innringere klagde over hus som var brent ned og at det var ingen hjelp å få. Folk fikk klage over et elendig helsevesen, og lave lønninger. En fikk klage over elendige veier i Krasnojarsk. Og en guttunge fikk klage over forurensing i havna i Nahodka ved Stillehavet, mens Putin tok notater i sin bok, og lovte å se nærmere på det. For det var tsaren som talte til sitt folk. Russerne har mange hundre års erfaring i å mene at det bare er HAN som kan ordne opp i vanlige folks elendighet. De som slapp til fikk lov til å klage. I dette showet, med en tilsynelatende åpen agenda, men like fullt med den strengeste regi.

Det er en grunn til at Putin viste seg fram fra en mild side i møtet med velgerne i dag. Han hadde egentlig ikke så mye å si. Det kan virke som om han ikke lenger har noen plan. Glansen av annekteringen av Krim i 2014 - som førte til at Putin fikk rekordoppslutning på mer enn 80 prosent - begynner å falme. Russlands rolle i krigen i Syria skapte aldri den samme entusiasmen som Ukraina gjorde. I stedet stiller stadig flere seg det kritiske spørsmålet om hvor mye Syria egentlig koster Russland.

Mangel på plan gjorde at dagens budskap kan oppsummeres i slagordet Putin bare indirekte formulerte, nemlig; gjør Russland stort igjen. Han forsvarte Ukraina-politikken som førte til vestlige sanksjoner mot Russland med at mens sanksjonene hadde kostet Russland 50 milliarder dollar, så hadde de kostet Vesten 100 milliarder dollar. Og så sa han at Russland hadde nådd bunnen etter at sanksjonene og oljeprisfallet rammet landet i 2014. De tre siste kvartalene har Russland hatt økonomisk vekst. Regjeringens prognoser er at veksten i 2017 skal være på 1, 2 prosent

Putin viste også litt av en annen side ved seg selv i dag. I et intervju med den amerikanske pro-russiske filmmakeren Oliver Stone som ble lagt ut på nettet onsdag, sa Putin at han var blitt bestefar. Den russiske presidenten har alltid holdt familien unna offentligheten, og Putins to døtre er et ikke-tema for russiske medier. Men i går sa Putin at han har to barnebarn, et i førskolealder, og en dattersønn som ble født «for ikke lenge siden». Putin appellerte til myke verdier, og snakket delvis bort de store demografiske utfordringene Russland har med å si at de utfordringene skyldes at det nå er kvinner født på 1990-tallet som er i sin mest fruktbare alder, og at krisa i dette ti-året er årsaken til at det nå fødes veldig få barn. Mange unge russere vil si at de lave fødselsratene skyldes dårlig økonomi og dystre framtidsutsikter, blant annet på grunn av korrupsjon.

Det kanskje mest interessante med Putins møte med sitt folk i dag var det han ikke sa. Fortsatt har han ikke bekreftet at han stiller i presidentvalget i mars, og ubehageligheter som de store demonstrasjonene skled han unna. For sånn er det å være helt sjef, selv i et tilsynelatende åpent møte med sitt folk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer