Anmeldelse: «Vådeskudd» av Katrine Engberg

Gjør sexistiske fordommer til skamme

København-serien om høysensitive Jeppe og kjempekvinnen Anette er på alle vis sabla god krim.

KATRINE ENGBERG: Den danske krimforfatteren er ute med sin fjerde roman i Norge, og imponerer anmelderen. Foto: Kjetil Skårdal Andersen
KATRINE ENGBERG: Den danske krimforfatteren er ute med sin fjerde roman i Norge, og imponerer anmelderen. Foto: Kjetil Skårdal Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om jeg skal være helt ærlig - og riktig så fordomsfull - så forventer jeg ikke all verdens av en glamorøs krimforfatter med bakgrunn som showdanser for blant annet Melodi Grand Prix.

At det promoteringsglade forlaget Capitana attpåtil presenterer Katrine Engberg med den forslitte betegnelsen «krimdronning», øker ikke akkurat mine forventinger.

Men en skal åpenbart ikke undervurdere Grand Prix-dansere, og sånn gjør Engberg mine drøyt sexistiske og på alle vis fjollete fordommer til skamme. «Vådeskudd» er både intelligent, variert, innsiktsfull og svært spennende. Humoristisk er den også, på sitt eksistensielt dystre vis.

Oscar Wilde

Prologen er velkjent over i klisjéen. En sliten kranfører sorterer avfall på et hypermoderne forurensingsanlegg i København. I siste liten får han øye på en arm som dingler leddløst fra grabben. Han trykker hardt på dødmannsknappen.

Vi går så tre dager tilbake i tid. Politiet blir kontaktet av et fortvilet foreldrepar. Deres femten år gamle sønn Oscar Dreyer-Hoff har ikke kommet hjem. Familien er rik. De har tidligere blitt truet, og på bordet finner de en lapp med følgende tekst: «Den hadde drept maleren og nå skulle den drepe malerens verk, og alt som det innebar. Den skulle drepe fortiden, for så ville han bli fri.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer