Filmanmeldelse: «The Father» med Anthony Hopkins

Gjør sitt livs rolle

«The Father» er en rørende og sterk skildring av hvor grusomt det kan være å leve med demens, både som pårørende og pasient.

«THE FATHER»: Anthony Hopkins fikk Oscar for rollen som demenspasient i denne filmen, og det er lett å forstå hvorfor, mener anmelderen. Se traileren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anthony (Anthony Hopkins) er pensjonert, bor alene i London og mister sakte, men sikkert virkelighetsoppfatningen, på grunn av demens. Han er, som mange i samme situasjon, irritabel, sta og opptatt av å beholde selvstendigheten. Derfor blir han kraftig irritert da datteren Anne (Olivia Colman) kjefter fordi han har behandlet sin nyeste pleier dårlig. Frustrert blir også Anne, som er utslitt av å måtte ta vare på sin trassige far.

«The Father» er en studie i hvor hjerteskjærende det kan være å være pårørende til noen med demens, men filmen er aller best når den viser hvordan demens oppleves for den som lider av det.

Det er nemlig forfriskende nok fra Anthonys perspektiv vi opplever handlingen i regissør Florian Zellers første spillefilm. Det er litt av et perspektiv.

Ubehagelig perspektiv

Demensen gjør at ingenting i Anthonys tilværelse er konstant eller til å stole på. Til og med familiemedlemmer skifter ansikter, personlighet og navn. I det ene øyeblikket blir en sjokkert Anthony informert om at datteren skal flytte til Paris med en mann han aldri har hørt om, før han kort tid etter får beskjed av samme datter med et annet fjes at hun ikke aner hva han prater om. Anthony blir bare mer og mer forvirret, sint og redd, og menneskene rundt han blir tilsvarende irriterte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.