DEBATT

Debatt: Nynorsk

Gjør slutt på sidemålsgalskapen

Den har vart i over hundre år. Ny læreplan i sidemål er ei hellig ku.

MER DYBDELÆRING: Bokmålsforbundet mener at kompetansemålet i sidemål må reduseres kraftig, slik at elevene får mer tid til dybdelæring i hovedmålet, skriver innsenderen og håper mange benytter seg av å avgi høringsuttalelse til Ludvigsen-utvalgets rapport før fristen går ut. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
MER DYBDELÆRING: Bokmålsforbundet mener at kompetansemålet i sidemål må reduseres kraftig, slik at elevene får mer tid til dybdelæring i hovedmålet, skriver innsenderen og håper mange benytter seg av å avgi høringsuttalelse til Ludvigsen-utvalgets rapport før fristen går ut. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det såkalte Ludvigsen-utvalget framla en rekke forslag til hva man mente var relevant å ha med i framtidas læreplaner. Utvalget mente at utgangspunktet måtte være å legge vekt på det elevene ville få mest bruk for i framtidas samfunn.

Utvalget foreslo bl.a. en kraftig reduksjon av kompetansemålene i alle fag, med bedre tid til dybdelæring. Bedre å lære noe godt, enn litt av alt.

I det nylig framlagte forslag til nye læreplaner i skolen har Utdanningsdirektoratet i stor grad fulgt opp disse råd, med unntakelse av norskfaget. Riktignok har man også her redusert kompetansemålene, men det meningsløse kravet om at alle elever ved utløpet av skolen skal beherske nynorsk og bokmål like godt er fremdeles fastslått i den nye læreplan. Vel sies det at: «ved vurderingen av sidemålstekster skal det tas hensyn til at elevene har hatt lengre tid med formell opplæring i hovedmålet». Dette er imidlertid ikke noe annet enn det som praktiseres etter dagens læreplan.

Bokmålsforbundet mener at kompetansemålet i sidemål må reduseres kraftig, slik at elevene får mer tid til dybdelæring i hovedmålet. Det skal ikke stilles krav til skriftlig beherskelse av sidemål. Det skal bare gis én karakter i norsk, både som standpunktkarakter, og ved eksamen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer