Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Barnehagestart

- Gjør småbarnsforeldre usikre

- Foreldre skal ikke ha dårlig samvittighet for å sende barna sine i barnehage

ALDER: Hvor tidlig skal barn starte i barnehage?
ALDER: Hvor tidlig skal barn starte i barnehage? Vis mer
Meninger

Jeg er svært forundret over Torild Skards uttalelser i Dagsnytt 18 den 28.03. Den tidligere barnehageforkjemperen, feminist og SV-politikeren gikk friskt ut og sådde stor tvil om barn har godt av å være i barnehage.

Hun var mest skeptisk til ettåringer i barnehagen, men antydet at barn burde være hjemme helt til de er 2–3 år gamle. Det var forstemmende å høre at Skard mener at fedre ikke har noen betydningsfull plass i barns liv før i det andre leveåret.

Skard henviste blant annet til hva hun hadde lært om mor-barn-relasjonen som student!

Småbarnsforeldre som fulgte debatten ble trolig usikre. En gnagende dårlig samvittighet er i seg selv et lite gunstig utgangspunkt for å benytte barnehage. Det kan gå ut over foreldres trivsel i omsorgsrollen, noe som i neste omgang kan være uheldig for barnet. Den dårlige samvittigheten kan i seg selv resultere i at barnehagen indirekte har en negativ effekt.

For barn som er under ett år gamle, er det grunn til å være skeptisk til barnehage fordi flere anerkjente studier tyder på at barnehagen kan forstyrre barns tilknytning til foreldrene, men ut fra det man i dag vet er det forsvarlig å benytte barnehage fra ettårsalderen.

Kvaliteten på innholdet i barnehagen kan bli bedre, og man bør kontinuerlig prøve å gjøre noe med dette. Særlig vil det være fordelaktig å øke bemanningen på småbarnsavdelinger. Foreldre gjør lurt i å bestrebe seg på å finne ordninger som gjør at de minste ikke trenger å være åtte timer i barnehagen hvis det er praktisk mulig.