Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gjør som Hitchcock

Cecilie Mosli går i fotsporene til kjente regissører som Alfred Hitchcock, Quentin Tarantino og Harald Zwart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cecilie Mosli, regissør av «Mammon», er ikke aleine om å putte inn små hint av seg selv i sin egen tv-serie.

- Det er flere regissører som gjør dette. Harald Zwart er et godt eksempel, han har FFK-vimpel i mange av filmene sine, sier filmekspert i Filmpolitiet, Birger Vestmo.

Vestmo nevner også den norske regissøren Tommy Wirkola, som hadde en egen rolle i begge «Kill Buljo»-filmene og «Død snø».

MORSOMT PÅFUNN: Filmekspert i «Filmpolitiet» ,Birger Vestmo, synes det er moro når regissører setter inn en del avs eg selv i filmen eller serien sin.
Foto: Erik Bull/NRK
MORSOMT PÅFUNN: Filmekspert i «Filmpolitiet» ,Birger Vestmo, synes det er moro når regissører setter inn en del avs eg selv i filmen eller serien sin. Foto: Erik Bull/NRK Vis mer

Fenomenet stammer riktignok ikke fra Norge.

- Det morsomme er at ingen vet det - Det mest kjente eksemplet er Alfred Hitchcock. Han er en markant figur med et lett gjenkjent ansikt og skikkelse. Han er med i bittesmå øyeblikk i nesten alle filmene sine, sier Vestmo, og legger til:

- Det er ikke alle som er klar over disse hemmelighetene. Det trenger ikke være ansiktet på regissøren, men også familiebilder og personlige gjenstander. Det morsomme ved det er at ingen vet det.

Grunnen til at Mosli har gjort det i «Mammon», tror han mest kommer av at det er moro.

- UPROBLEMATISK: NRKS filmekspert Vegard Larsen forteller at det er svært vanlig at regissører gir små hint til observante seere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- UPROBLEMATISK: NRKS filmekspert Vegard Larsen forteller at det er svært vanlig at regissører gir små hint til observante seere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det er fordi hun synes det er gøy, som en morsom, liten detalj og intern spøk som ikke tar så mye oppmerksomhet fra det filmen fokuserer på.

Vestmo synes det ikke er dumt med slike personlige opptredener i regissørers egne filmer eller serier.

- Da kan de som får øye på det føle seg litt smartere enn resten av publikummerne på kino, sier han.

- Gikk sport i å oppdage ham Programleder i Filmbonanza på NRK2, Vegard Larsen, mener det er særs vanlig å putte inn forskjellige personlige hemmeligheter i filmene sine - vanligere enn folk flest tror.

SMÅ HINT: Regissør Harald Zwart er en ekte FFK-supporter. Det viser han i filmene sine når han putter inn FFK-vimpler i mange av dem. Her er han på Continental Oslo i forbindelse med lanseringen av filmen «Skyggejegerne: Demonenes by». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SMÅ HINT: Regissør Harald Zwart er en ekte FFK-supporter. Det viser han i filmene sine når han putter inn FFK-vimpler i mange av dem. Her er han på Continental Oslo i forbindelse med lanseringen av filmen «Skyggejegerne: Demonenes by». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Da Hitchcock puttet seg selv inn i småroller i sine egne filmer, gikk det nesten sport i å oppdage ham. Quentin Tarantino har også nesten alltid plass til en lite, ofte merkelig rolle til seg selv. Kanskje mest fordi fansen ønsker det, sier han, og legger til:

- Jeg syns dette er uproblematisk og morsomt - så lenge det ikke går på bekostning av filmen og fortellingen.

BRUKER SEG SELV: Tommy Wirkola har alltid hatt sin egen rolle i filmene sine.

Foto: Knut Egil Wang/MOMENT
BRUKER SEG SELV: Tommy Wirkola har alltid hatt sin egen rolle i filmene sine. Foto: Knut Egil Wang/MOMENT Vis mer
Hele Norges coronakart