RIKTIG: Basketstjernen Shaquille O'Neal er en ivrig og personlig Twitrer, som følges av snart 55.000 mennesker. Foto: SCANPIX
RIKTIG: Basketstjernen Shaquille O'Neal er en ivrig og personlig Twitrer, som følges av snart 55.000 mennesker. Foto: SCANPIXVis mer

Gjør som Shaq, ikke som Lil Wayne

Twitterguide for kjentfolk.

(Dagbladet.no) Har du sosial intelligens og alminnelig folkeskikk? Har du noe på hjertet? Kan du formulere deg? Er du villig til å gi av deg selv? Skjønner du dynamikken i de sosiale nettmediene?

Hvis svarene på ett eller flere av disse spørsmålene er nei, har du etter all sannsynlighet ikke noe på mikroblogginstjenesten Twitter å gjøre.

Særlig ikke hvis du er kjendis.

For tida kappes journalister, teknologer, markedsførere, PR-folk, managere, artister og alle andre som har et ego å selge, om å finne ut hvordan man kan bruke mikroblogginstjenesten Twitter med størst mulig gjennomslagskraft. De fleste vil trolig være enige om at suksessformelen i det minste inneholder de relativt enkle grunnlementene jeg nevner over.

STADIG FLERE KJENTE MENNESKER fra film, TV, musikk, media, idrett, politikk og andre samfunnsfelt har en Twitterprofil. Mange av disse faller selvsagt gjennom allerede på punkt en - dette med sosial intelligens og fokeskikk.

Noen har ikke engang begrepet noe så grunnleggende som at man må publisere noe interessant med jevne mellomrom. Som den britiske talkshowverten og relativt nyfrelste twitterbrukeren Jonathan Ross (@wossy) sier det: You can lead a celeb to twitter but you can't always make them tweet».

Og hvis du ikke twitrer, er du per definisjon død på Twitter. Lil Wayne (@LilWayne) var tidlig ute, men det hjelper lite når siste oppdatering er fra desember. I det Herrens år 2007. Og lyder: Chilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre, som Britney Spears (@britneyspears), kommer unna med å twitre hyppig, men uinteressant. i love Japan! I think all the tiny cars are so cute! —Britney. Verken Spears eller hennes PR-agent har særlig mye mer på hjertet, men det forhindrer ikke at hun følges av mer enn 71.000 mennesker.

FEIL, MEN RIKTIG: Britney har lite å si, men sier det ofte. Foto: SCANPIX
FEIL, MEN RIKTIG: Britney har lite å si, men sier det ofte. Foto: SCANPIX Vis mer

DET ER NOK TIL en tredjeplass på Times Onlines oversikt over de 50 mest populære kjendisene på Twitter.

På en klar førsteplass ligger komikeren, nerden og rennessansemennesket Stephen Fry (@stephenfry), som vi først omtalte som Twitterfenomen i desember i fjor. Da hadde han snaut 30.000 følgesvenner på twitter. Nå har antallet snart passert 140.000.

Da begynner vi å snakke om en ekstremt verdifull plattform for global merkevare- og lojalitetsbygging.

Og Fry er tross alt ikke en megastjerne. Bare vent til de noen av de virkelig store blir like dyktige til å utnytte kanalen, ved å  møte sine tilhengere på de riktige premissene. De vil ha til sin disposisjon en direktekanal med en verdi som knapt kan måles i penger.

Men da nytter det ikke å gjøre som Coldplay (@coldplay), som overlater jobben til PR-assistenter og management. Kjentfolket må inn der selv, bruke tid, vise at de er utstyrt med hjerte og hjerne, være levende mennesker - og aller helst netthoder.

BASKETLEGENDEN Shaquille O'Neal (@THE_REAL_SHAQ) er ikke like velformulert som Stephen fry, men kompenserer med energi og entusiasme. Shaq er så fan av twitter at han er på leting etter selskapets kontorer, for å spandere lunsj på alle som jobber der: Im lookn 4 the twitter office, n san fran cant find it, i was gonna by lunch 4 everyone 1, lol.

FAKE, MEN MORSOM: Jens Stoltenbergs Twitter-profil er falsk, og kanskje nettopp derfor svært underholdende. Foto: SCANPIX
FAKE, MEN MORSOM: Jens Stoltenbergs Twitter-profil er falsk, og kanskje nettopp derfor svært underholdende. Foto: SCANPIX Vis mer

Norsk kjendiser er det foreløpig tynt med på Twitter. De er nok, i likhet med snart annenhver nordmann, fortsatt i Facebook-modus. Men det finnes da etter hvert et utvalg mer eller mindre kjente norske navn som twitrer, og NRKbetas oversikt over kjente folk på Twitter har med de fleste.

Er du musikkfan, har noen laget et Google-regneark som fortløpende oppdateres med hvilke band og artister som twitrer, og om de har noe å bidra med.

P.S. Jeg blir selvsagt glad om du følger meg på Twitter: @janomdahl

FEIL: Lil Wayne oppdaterte profilen sin sist i 2007. Foto SCANPIX
FEIL: Lil Wayne oppdaterte profilen sin sist i 2007. Foto SCANPIX Vis mer