KOMMENTARER

Gjør strømming oss til passive lyttere?

Kanskje det er på tide å gå mot strømmen.

Adele: Blant artistene som tjener ekstra godt på strømming. Foto: NTB scanpix
Adele: Blant artistene som tjener ekstra godt på strømming. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en scene i «Monty Pythons Meningen med livet» der en ekstremt overvektig mann bestiller alt på restaurantmenyen og spiser til han bokstavelig talt sprekker. En svært lite subtil kommentar til hvordan konsumentsamfunnet i ytterste konsekvens kan utarte seg.

Hva så med dagens strømmetjenester der millioner av utgivelser er tilgjengelige ved et tastetrykk? Selv om ingen lytter til ørene faller av, gjør det noe med måten vi forholder oss til musikken på. For hvordan skal man navigere i verdens største bibliotek? Når alt er like tilgjengelig er det lett å bli rådvill.

Det kan gi seg utslag i at man holder seg enda hardere til gamle favoritter, at man utvikler en mer eklektisk musikksmak, eller at man støtter seg til strømmetjenestenes algoritmer som kalkulerer dine preferanser ut fra det du har hørt på før. Dette kan åpne for endeløs fordypning i bossanova eller black metal, men også skape et mer overfaltisk forhold til musikk. Et rastløst behov for å prøvesmake mest mulig på menyen.

En av de grunnleggende endringene som følger med strømming, er at vi hører mer musikk når vi er på farten. Det blir liksom noe annet med et enormt antall utgivelser for hånden enn det begrensede utvalget man hadde med iPod, Discman og Walkman. Men det man har på øret på bussen er ikke nødvendigvis det samme som man lytter til hjemme i sofaen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer