Gjør suksess av tidenes kunst-tabbe

80-åringen som gjorde Jesus om til en ape åpner egen utstilling.

AMATØRKUNSTNER: Den 81 år gamle amatørkunstneren Cecilia Giménez bestemte seg for å ta saken i egne hender da det 100 år gamle maleriet av Jesus trengte restaurering. Etter skandalen har maleriet blitt en turistattraksjon og både kunstneren og landsbyen tjener gode penger på kunst-tabben. Foto: Scanpix
AMATØRKUNSTNER: Den 81 år gamle amatørkunstneren Cecilia Giménez bestemte seg for å ta saken i egne hender da det 100 år gamle maleriet av Jesus trengte restaurering. Etter skandalen har maleriet blitt en turistattraksjon og både kunstneren og landsbyen tjener gode penger på kunst-tabben. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): I august i fjor bestemte amatørkunsteren Cecilia Giménez (81) seg for å restaurere et 100 år gammelt Jesus-maleri, uten kirkens tillatelse. Nå, ett år etter den mye omtalte skandalen, har Giménez gjort suksess av kunst-tabben.

«Se denne apen» Den nå 81 år gamle amatørkunstneren bestemte seg for å ta saken i egne hender da maleriet, som henger i en kirke i den spanske landsbyen Borja, sårt trengte renovering etter store fuktskader.

Resultatet ble omtalt som skandaløst og kirka fortvilte over Gimènez sin nye versjon av det berømte Elias Garcia Martinez-maleriet. Bildet gikk fra å hete «Ecco Homo» («se dette mennesket») til å få kallenavnet «Ecce Mono» («se denne apen»).

Skandaleverket ble raskt en turistattraksjon og på ett år har kirken samlet inn omkring 400,000 kroner fra turister som gledelig betaler for å få se det spesielle kunstverket.

Gjør suksess av skandalen Nå skal Gimenez holde sin egen kunstutstilling med originale verker i den lille landsbyen, og den berømte Jesus-restaurasjonen skal trykkes på blant annet postkort og lightere som interesserte turister kan kjøpe. Inntektene fra salget skal deles mellom kunstneren selv og de lokale myndighetene, skriver Newsday.

Det ble også nylig lansert en vin med det skandaleombruste maleriet trykket på etiketten.

Til den lokale avisa Heraldo de Aragon forteller Gimenez at hun er lettet over at skandalen har tatt en positiv vending.

- Nå virker det som om alle er fornøyde. Jeg er takknemmelig for at ting har roet seg, sa 81-åringen.