FORTSETTER Å PROVOSERE: Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FORTSETTER Å PROVOSERE: Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

«Der andre tier»:

Gjør vondt verre

Som leder av Arbeiderpartiet føler jeg et sterkt ansvar for å ta til motmæle mot Listhaug. Hun nører opp under holdninger som kan være farlige, og som må bekjempes.

Meninger

Jeg har i dag møtt Sylvi Listhaug til debatt om Facebook-posten som førte til hennes avgang i vår. I debatten ble det åpenbart at Frps nestleder fortsatt ikke forstår hvorfor innlegget skapte så sterke reaksjoner.

Ja, faktisk gjør hun i sin bok «Der andre tier» vondt verre ved å påstå at hennes avgang var et resultat av en kynisk plan fra Arbeiderpartiets side.

Jonas Gahr Støre. Foto: Helge Mikalsen
Jonas Gahr Støre. Foto: Helge Mikalsen Vis mer

Som leder av Arbeiderpartiet føler jeg et sterkt ansvar for å ta til motmæle mot Listhaug. Hun nører opp under holdninger som kan være farlige, og som må bekjempes.

Det er verdt å minne om saken som var utgangspunktet for Facebook-posten. I mars ble flertallet i Stortinget enige om at vi kan frata mennesker som er dømt for terror, statsborgerskapet. Høyre og Frp mente dette kunne skje administrativt. Arbeiderpartiet, SV, Krf og Venstre mente det burde skje ved et domstolsvedtak. Altså enige i sak, litt ulikt syn på metode.

Dette fikk Sylvi Listhaug, landets justis- og beredskapsminister, til å legge ut en Facebook-post med bilde av væpnede Al-Shabaab-krigere med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Jeg kan forsikre Frps nestleder; ingen strategi kunne ha planlagt for å møte et slikt utspill. Samme kveld ble jeg kontaktet av AUF-ere og overlevende fra terroren på Utøya, av redde ungdommer og sinte foreldre, av mennesker som har blitt rammet av terror. De følte seg utsatt. De opplevde at landets justis- og beredskapsminister, som har som oppgave å gi innbyggerne i landet vårt trygghet, i stedet spredte frykt og uro basert på grove påstander.

Bare gjerningsmannen er ansvarlig for handlingene den 22. juli 2011. Listhaug skriver at jeg sammenligner henne med Anders Behring Breivik. Det har jeg aldri gjort. Dette handler om holdningene som ledet til handlingene – og holdningene deles av langt flere.

I høyreradikale miljøer har ideen om at det er en konspirasjon mellom muslimer og sosialdemokrater, godt fotfeste. Listhaug forsterker dette tankegodset når hun bevisst bygger opp under konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet. Før hun ble statsråd var hun en godt betalt PR-rådgiver i First House. Listhaug vet hva hun gjør.

Forsker Anders Romarheim er en av de med mest kunnskap om høyreradikale krefter i landet vårt. Han var blant annet ekspert for Gjørv-kommisjonen når det gjelder innholdet i Breiviks manifest. Romarheim skrev i mars: «At en sittende justisminister fronter en idé som er så nært kjernen av tankegodset i manifestet, - ikke virkemidlene, absolutt ikke - er nærmest ikke til å tro.»

BOK-SLAKT: Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse i forbindelse med lansering av hennes nye bok «Der andre tier». Da benyttet hun sjansen til å takke Dagbladet for Dagbladets anmeldelse. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Som politikere har vi et ansvar for hvilke holdninger vi forsterker. Vigrid-leder Tore Tvedt har sagt til VG at Listhaugs «retorikk har flyttet grensen for hva som er akseptabelt å si», og videre: «Hun flytter denne grensen nærmere meg, og det jeg selv står for». Da holder det ikke å ta avstand fra Vigrid. Frps nestleder må ta innover seg – og ansvar for – at det hun sier, gjør at høyreekstreme miljøer opplever at deres holdninger er mer stuerene.

Sylvi Listhaug kom til sist med en slags beklagelse fra Stortingets talerstol i vår. Nå har vi fått bekreftet at den beklagelsen står hun ikke inne for. I boken skriver hun at bildebruken er tøff, «men det er faktisk sånn noen av disse terroristene ser ut». Og teksten; vel den mener hun «beskrev godt hva vi står oppe i». Jeg lurer på om hennes egen partileder, finansminister Siv Jensen, er enig.

Vi har både mangfold og motsetninger i landet vårt. Som politikere skal vi kombinere skarp debatt og uenighet med et ansvar for ikke å spre utrygghet og konspirasjonsteorier. Det ansvaret tar ikke Frps nestleder.

Innlegget ble først publisert på Jonas Gahr Støres Facebook-side.