Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Gjorde en elendig jobb med «Berlinerpoplene»

Ragde til angrep på NRK Aktivum.

OPPGITT: Anne B. Ragde var svært fornøyd med NRK-utgaven av «Berlinerpoplene», men er svært kritisk til arbeidet som ble gjort med dvd-utgaven i ettertid. Her er hun på gården der tv-serien ble spilt inn. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
OPPGITT: Anne B. Ragde var svært fornøyd med NRK-utgaven av «Berlinerpoplene», men er svært kritisk til arbeidet som ble gjort med dvd-utgaven i ettertid. Her er hun på gården der tv-serien ble spilt inn. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet. Vis mer

||| Tirsdag fikk NRK Aktivum sterk kritikk av Riksrevisjonen. Selskapet som skal håndtere NRKs kommersielle virksomhet (dvd-salg, lydbøker, forlagsvirksomhet osv.) går nemlig i underskudd.

At NRK Aktivum opplever røde tall var ingen overraskelse for forfatter Anne B. Ragde.

Hun mener at selskapet har gjort en elendig jobb med dvd-utgaven av serien «Berlinerpoplene», basert på hennes bøker.

- Veldig trist. Det virker som om de tenker at de får lønna si uansett, og at de derfor gir blaffen, sier Ragde.


- Ville etter serien
Forfatteren mener distribusjonen og markedsføringen av dvd-utgaven har vært altfor dårlig, og at hun har fått tilbakemeldinger fra folk som har slitt med å få tak i dvd-en i norske butikker.

Verst er imidlertid den manglende satsingen i utlandet, mener Ragde. Trilogien om familien Neshov er solgt til 21 land, og etterspørselen etter tv-serien er stor.

- Jeg er i Danmark nå, og folk er helt ville. I Sverige ble den vist på SVT til glimrende kritikker. Men den er jo ikke tilgjengelig i noen av disse landene, sukker Ragde.

Hun mener NRK Aktivum har satt seg altfor dårlig inn i hvor stort potensialet i utlandet er.

- Bare det elendige utvalget av undertekst-språk viser jo hvor amatørmessige de er, og hvor sløkte de er for salgspotensialet til denne dvd-en, sier Ragde.


Fikk i retur
Forfatteren forteller at hun tok opp saken med produksjonsavdelingen i NRK, som lovte å ta det videre med NRK Aktivum.

Ragde understreker at hun synes serien i seg selv ble fantastisk flott.

- Derfor har jeg villet kjøpe flere eksemplarer for å gi bort i gave. Men selv ikke jeg klarer å få tak i dvd-utgavene, sier forfatteren.

Bjørn Suhrke, administrerende direktør i NRK Aktivum, vedgår at salget av «Berlinerpoplene» har vært skuffende.

- Vi synes det er synd at Ragde ikke er fornøyd med salget, og det er ikke vi heller. Vi sendte mange dvd-er ut i markedet, og har dessverre fått mange i retur, sier han.


Manglende interesse
Direktøren opplyser at serien kommer ut på dvd i Sverige snart, og at første sesong solgte 30 000 her hjemme.

- Når det gjelder teksting til flere språk vil det innebærer økte kostnader, sier Suhrke.

Han opplyser også at dvd-markedet faller kraftig, noe som gjør det ekstra vanskelig for en liten aktør som NRK Aktivum. Salg via nett har foreløpig ikke tatt av.

- Vi har gjort noen tester, men det har ikke satt seg. Det finnes heller ikke noe velfungerende system for klarering av rettigheter, slik det finnes for musikk. Men forhåpentlig er det bare et spørsmål om tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media