ENORM SUKSESS: Yahya Hassan gjorde enorm suksess i 2013 med diktsamlingen «Yahya Hassan», hvor han skildrer oppvekst med vold og kriminalitet i det som er blitt betegnet som en «getto» i Århus, Danmark. Bildet er fra 2013, da han var 18 år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENORM SUKSESS: Yahya Hassan gjorde enorm suksess i 2013 med diktsamlingen «Yahya Hassan», hvor han skildrer oppvekst med vold og kriminalitet i det som er blitt betegnet som en «getto» i Århus, Danmark. Bildet er fra 2013, da han var 18 år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Yahya Hassan

Gjorde enorm suksess med dikt om islam, vold og kriminalitet. Nå er han anklaget for 40 lovbrudd

Den dansk-palestinske poeten Yahya Hassan må møte i retten torsdag neste uke.

Den danskpalestinske dikteren Yahya Hassan (23) må møte i retten neste uke, etter å ha blitt tiltalt for over 40 nye kriminelle forhold.

Den danske lokalavisa Aarhus har fått innsyn i anklagen, som består av til sammen 40 tilfeller av lovbrudd som påtalemyndigheten mener er begått fra 2015 til juli i år.

To av anklagene blir derimot holdt tilbake i en tilleggsanklage, og vil ikke bli tilgjengelig for pressen før selve rettsdagen, som er satt til torsdag 18. oktober.

Hassan skal ha sittet varetektsfengslet på psykiatrisk avdeling siden 16. juli i år.

Tiltalt for blotting og trusler

Blant forholdene Hassan skal være tiltalt for, nevner lokalavisa Aarhus vold, tyveri, hærverk, kjøring i påvirket tilstand, besittelse av narkotika, våpenbesittelse, og trusler. Han er også tiltalt for uanstendig eksponering, - eller blotting.

Den 15. juli i år, skal han ifølge påtalemyndigheten ha antastet to kvinner i Århus. Han skal ha blottet seg for dem, bare iført en skuddsikker vest og en åpen skjorte, ifølge lokalavisa.

Han skal så ha tatt den ene kvinnen i skrittet og plassert munnen sin like i nærheten, samtidig som han skal ha truet den andre kvinnen med kniv:

«Hvis du ikke stopper, så er det over nå. Prøv deg ikke på noe, jeg kan gjøre det slutt nå!».

Påtalemyndigheten mener at han seinere samme dag blottet seg på nytt, og denne gangen stakk en person med en knust flaske, mens han ropte:

«Jeg tar deg. Jeg bryr meg ikke om at politiet er her. Jeg dreper deg, bare vent!»

Braksuksess i 2013

Yahya Hassan slo gjennom med et brak i 2013 med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan». Diktene til den da 18 år gamle gutten skildret en oppvekst med vold og kriminalitet, i det som er blitt betegnet som en «innvandrergetto».

Hassan anklaget innvandrermiljøets foreldregenerasjon for blant annet å utnytte trygdesystemet, og for det han selv kaller religiøs dobbeltmoral.

Kort tid etter brakdebuten tok Hassan kritikken ett hakk videre i den danske nettavisa Politiken. Han beskyldte blant annet førstegenerasjonen med innvandrere for å ha skyld i at så mange av deres barn ramler ut av skolen og blir kriminelle:

- Jeg er fuckings forbanna på mine foreldres generasjon, som kom til Danmark på slutten av 1980-tallet. Den store gruppen av flyktninger som skulle forestille foreldre har totalt sviktet sine barn. Så fort de landet på flyplassen var det som om foreldrerollen forsvant. Vi har sett våre foreldre råtne passivt opp på trygd på sofaen, sa han til den danske avisa.

Forhold til læreren

Selv tilbrakte dikteren deler av barndommen sin på institusjon. Da han var 13 år ble han hentet fra foreldrehjemmet av politi og barnevern, og plassert i ulike institusjoner for barn med atferdsvansker.

Seinere blir det kjent at hans lærer og kontaktperson fra en av disse institusjonene, Louise Østergaard, har hatt et forhold til Hassan - da han var 16 år og hun var 38.

Østergaard ga seinere ut boka «Ord», der hovedpersonen har et forhold med en 22 år yngre danskpalestinsk elev med forkjærlighet for poesi.

Hun ble i 2014 dømt til fem måneders betinget fengsel.

- Vi kysser hverandre og skriver dikt, sa Østergaard da aktor ba henne beskrive forholdet, ifølge danske BT.

Fikk drapstrusler

Selv om diktboka «Yahya Hassan» ble hyllet både i Danmark og i store deler av Europa, ble ikke verket like godt mottatt hos alle. NRK skriver at Hassan ble beskyldt for å forvrenge bildet av innvandrermiljøet. I tida etter utgivelsen skal han ha mottatt i alt 27 drapstrusler.

Det endte med at Hassan ble overfalt. I etterkant skaffet han seg livvakter, og flyttet på hemmelig adresse. Når han i 2014 deltok på Litteraturfestivalen på Lillehammer, så var det med politibeskyttelse og skuddsikker vest.

I mars 2016 ble Yahya Hassan arrestert, etter at han skal ha avfyrt minst tre skudd i Århus. Et av skuddene traff en 17-årig gutt i foten, mens det andre skal ha streifet låret hans, skriver nettavisa Nordjyske.

Like før dette skal Hassan ha lagt ut et bilde av et manus med tittelen «Fremmarch og tilbagegang», skriver Aftenposten i tirsdagens papiravis. Dette manuset er fremdeles ikke publisert.

- Ute av kontroll

Ifølge NRK skal han i hyppige Facebook-oppdateringer ha hevdet han var i krig med to innvandrerbander i Århus. Som en følge av dette, fryktet personer i det danske kulturmiljøet at Hassan ikke tålte presset som fulgte stjernestatusen.

- Det er en utbredt frykt for at han er ute av kontroll og ikke klarer å styre seg. Leser vi Facebook-sida hans, ser vi at han er veldig voldsfiksert, sier kulturkommentator Niels Frid-Nielsen i Danmarks Radio til NRK.

Etter skuddepisoden i Århus, ble Hassan i september samme år dømt til ett år og ni måneder i fengsel for å ha satt noens liv og førlighet i fare. Den opprinnelige tiltalen inneholdt i alt 35 lovbrudd.

Hassan ble frikjent for den alvorligste delen av tiltalen som innebar drapsforsøk.

Når Hassan skal møte i retten torsdag neste uke, stiller advokat Michael Juul Eriksen som hans forsvarer. Det bekrefter Eriksen til avisa Nordjyske.

Eriksen ønsker imidlertid ikke å uttale seg ytterligere om hva Hassan er tiltalt for, skriver den danske avisa. Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Hassans forsvarer.