«The Simpsons»:

Gjorde serie-oppdagelser i nekrolog

En nekrolog etter «Simpsons»-skaper Matt Groenings mor viser de mange forbindelsene mellom serien og hans virkelige liv.

HALLOWEEN-SPESIAL: Regissør Guillermo del Toro har laget introen til en av The Simpsons Halloween-spesialer. I videoen har han lagt inn flere hyllester til noen av verdens mest kjente grøssere. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nekrologen til «Simpsons»-skaper Matt Groenings mor, Margaret Groening, gått viralt etter at musikkpublisisten Eric Alper delte avisutklippet på Twitter, åtte år etter at det ble publisert i en amerikansk regionavis.

Musikkmagasinet NME er blant de som har omtalt saken.

Noen vet kanskje at Groening har norske aner. Den legendariske animasjonsserien har ved en rekke anledninger implementert norske elementer i handlingen, blant annet i episoden «Coming to Homerica», som er spekket med referanser til norsk kultur.

Hentet fra virkeligheten

Det var først usikkert hvorvidt avisutklippet var ekte, noe den anerkjente faktasjekksiden Snopes siden har gjort arbeidet med å bekrefte.

Når man leser nekrologen blir det raskt påfallende hvor mange av seriens karakterer som er hentet rett ut fra den virkelige verden.

Groenings far hadde fornavnet Homer, hvilket som kjent også er navnet på den folkekjære familiefaren i serien som har rullet og gått siden 1989. Margaret kan også forkortes til Marge, som er navnet på moren med den ikoniske blå sveisen.

I nekrologen kommer det dessuten fram at Margaret Groening ble født Margaret Wiggum, som er etternavnet på seriens mindre intelligente politimester, Chief Wiggum, såvel som sønnen Ralph.

I tillegg står det at parets eldste datter hadde navnet Patty, som deles med Simpson-barnas kjederøykende tante, mens to av de andre barna het Lisa og Maggie. Dette er altså søsknene til serieskaper Matt Groening.

Det står også at Margaret giftet seg med sin klassekamerat Homer «fordi han fikk henne til å le mer enn noen andre».

INSPIRERT AV EGEN FAMILIE: Navnene på nesten hele Simpson-familien har Matt Groening henta fra virkeligheten. Unntaket er rampegutten Bart Simpson. Foto: Disney+ / NTB.
INSPIRERT AV EGEN FAMILIE: Navnene på nesten hele Simpson-familien har Matt Groening henta fra virkeligheten. Unntaket er rampegutten Bart Simpson. Foto: Disney+ / NTB. Vis mer

«Norsk» episode

Simpsons er den lengstvarende fiksjonsserien sendt på kveldstid i USA, og har kommet med nye episoder hvert år siden 1989. I mars i år kom episode nummer 700 i rekken.

I 2009 kom den nevnte episoden «Coming to Homerica», der Norge fikk litt ekstra plass.

Episoden tar utgangspunkt i en kornskandale i nabobyen Ogdenville. Etter skandalen blir Springfield fylt med norskættede innflyttere, noe som fører til store konsekvenser for den ikke alltid like selvdrevne småbyen.

OVERRASKER: Snefrid og Erik har tidligere vært å se i «Ja, vi elsker camping», nå har de fått sin egen serie «Snefrid og Erik blir influensere» og der tar de et overraskende valg når de synes vinen er sur. Video: Discovery + Vis mer

Amerikanernes syn på Norge og nordmenn flest kommer tydelig fram i episoden, som er gjennomsyret av uttrykk som «ja» og «uff da» og andre norske rariteter - som for eksempel akevitten, som Homer Simpson får stifte nærmere bekjentskap med.

The Simpsons har også blitt mye omtalt for sin evne til å harselere med hendelser som ennå ikke har skjedd, og «spådde» blant annet at Donald Trump ville bli president allerede i år 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer