Gjorde tidenes loppemarkedkupp

Kjøpte negativer for 250 kroner- verdt over én milliard.

||| (Dagbladet): Rick Norsigian fra Fresno i California gjorde tidenes loppemarkedkupp da han våren 2000 kjøpte en boks med 65 negativer på et loppemarked for 45 dollar, eller rundt 250 norske kroner. Nå viser det seg nemlig at boksene har tilhørt den avdøde amerikanske fotografen Ansel Adams og at innholdet er verdt rundt 200 millioner dollar, eller omlag 1,2 milliarder norske kroner.

Bildenes ekthet ble bekreftet i går, etter at eksperter hadde brukt et halvt år på å undersøke dem.

Prutet Norsigian, som ofte besøker loppemarkeder for å lete etter gamle møbler, var på jakt etter en barberstol da han fikk øye på to svært slitte bokser.

-Da jeg dro ut negativene, så jeg et bilde fra Yosemite, forteller han til CNN.

Norsigian kranglet med selgeren og fikk prutet ned prisen fra 70 til 45 dollar. Den tidligere eieren skal ha kjøpt fotoskatten i 1940-åra på et garasjesalg i Los Angeles.

Biljardbord Etter å ha hatt negativene i fire år, hadde Norsigian gjort nok reaearch til å skjønne at de kunne være verdifulle. Fram til da hadde han oppbevart de to boksene under biljardbordet sitt, men nå flyttet han dem til en bankboks.

Ingen er så langt sikre på hvordan negativene fra den berømte fotografen endte opp på et loppemarked i California. Ifølge fotoeksperten Patrick Alt, som var med på å bekrefte at bildene faktisk var ekte, kan Adams ha brukt dem til undervisningsformål. Den berømte fotografen, som er mest kjent for sine landskapsbilder, underviste nemlig i fotografi på slutten av 1940-tallet.

Arnold Peter, advokaten som ledet arbeidet med å få bekreftet at bildene var ekte, sier at de viser en så langt ukjent periode av Ansels karriere.

Pensjonerer seg Ifølge Peter skal bevisene for at bildene på negativene faktisk er tatt av Ansel være presentert for familien hans, men de har så langt ikke latt høre fra seg.

 LANDSKAP:  Fotografen Ansel Adams er kjent for sine landskapsbilder. FOTO: NICK UT/AP PHOTO/ SCANPIX
LANDSKAP: Fotografen Ansel Adams er kjent for sine landskapsbilder. FOTO: NICK UT/AP PHOTO/ SCANPIX Vis mer

Den nye eieren vurderer nå å pensjonere seg selv. Men før de eventuelt skal selges, skal bildene bli sendt ut som en vandreutstilling til flere amerikanske universiteter.

Norsigian har ikke snakket med mannen som solgte han de verdifulle negativene for en brøkdel av hva de er verdt.

- Hvis han fremdeles lever, er jeg redd han skal begynne å lete etter meg, sier han.

 KJENT:  Ansel Adams, her foran et av sine egne  bilder,er en av USAs mest kjente fotografer. FOTO: NICK UT/AP PHOTO/SCANPIX
KJENT: Ansel Adams, her foran et av sine egne bilder,er en av USAs mest kjente fotografer. FOTO: NICK UT/AP PHOTO/SCANPIX Vis mer