Gjørme, urin og metal

Dagbladet er på Download-festivalen i England.

KARISMATISK: Det er ikke lett å lese ansiktet til Slipknot-vokalist Corey Taylor, han har allikevel en sjelden gave som frontfigur. I går hadde han Download-publikummet i sin hule hånd. Foto: REUTERS/Darren Staples
KARISMATISK: Det er ikke lett å lese ansiktet til Slipknot-vokalist Corey Taylor, han har allikevel en sjelden gave som frontfigur. I går hadde han Download-publikummet i sin hule hånd. Foto: REUTERS/Darren StaplesVis mer

- Jump the fuck up! Slipknot-vokalist Corey Taylor har nettopp befalt snaut 80.000 metal-fans om å legge seg på kne i den allerede dype gjørma foran den massive hovedscenen på Download-festivalen. Det er fredag kveld og de maskerte metalheltene fra Iowa er i ferd med å avslutte festivalens første kveld.

Dagbladet har dratt på metal-ekskursjon til Donington Park. Hellig grunn for alle som vokste opp med gjetordene om de gigantiske Monsters of Rock-festivalene som ble avholdt på 80- og 90-tallet. Det var her AC/DC gjorde sine første gigantkonserter i England, det var her Iron Maiden skrev seg inn i Guiness Rekordbok for tidenes største PA-anlegg, og det var her publikum pepret scenen med urinflasker da Axl Rose og hans Guns 'N Roses kom to timer for seint på scenen for syv år siden. Forøvrig en ulekker tradisjon britiske festivaler har vært hjemsøkt av i lange tider nå.

Imponerende program Årets program er intet mindre enn hakeslippfremkallende. Hovedscenen er fylt opp med krem tre dager til ende og på de mindre scenene spredt rundt på området finner man det meste som kan krype og gå av morgendagens stjerner. I løpet av helgen skal vi tråkle oss gjennom konserter med kontemporære rockestjerner som Queens of the Stone Age og Rammstein, legendene Motörhead, Alice in Chains og Iron Maiden. Og vi skal selvsagt se nye helter som Kvelertak og de maskerte satanrockerne Ghost og garantert mange andre.

Vi ankommer festivalområdet i det Joey Tempest belter ut de siste strofene av Europes opus magnum «The Final Countdown». Det første som slår oss er at britiske festivalgjengere liker å kle seg opp. Hele Download-området fremstår som et godt gammeldags freak show hvor bare fantasien setter begrensninger for de prangende antrekkene.

Tung dag Fredagsprogrammet har en sterk dragning mot den utskjelte nu metal-sjangeren. Første band for vår del blir Korn på hovedscenen. Gjengen, nå gjenforent med gitarist Head skrider til verket med «Blind». Det låter tungt og massivt, men angrepsviljen og fandenivoldskheten de viste på den fantastiske Quart-konserten i 2009 mangler. Jonathan Davies må jobbe hardt for å få opp kampmoralen og konserten blir aldri helt forløst, selv om godlåtene strømmer på i fleng på tampen av settet.

Norske helter Da var det en betraktelig hyggeligere affære å bivåne det norske stjerneskuddet Blood Command i et telt ved siden av hovedscenen. Bandet har turnert mye i England den siste tiden og det viser igjen. Bandet går rett i strupen på publikum og bruker de få tilmålte minuttene sine som om det skulle være det siste de gjorde. Vokalist Silje Tombre har vokst seg til en autoritær frontfigur og bandet oser av energi og arbeidslyst. «High Five for Life» går ned på høykant og publikum skråler seg hes til nordmennenes vanedannende poppunk.

TIDLIG KRØKES: Festivalens yngste Maggot? Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
TIDLIG KRØKES: Festivalens yngste Maggot? Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET Vis mer

Det britiske metalcore-bandet Bullet For My Valentine er nest sist på hovedscenen. Gjengen kjører full Broadway-stil med lyssatte trappepodier og flammer som puster i takt med trommisen. Bandet har en imponerende fanbase, spesielt i England, og det er ikke så veldig vanskelig å skjønne. Kvartetten snakker i banale floskler, refrengene og arrangementene er kalkulerte  som bare det, og alle ser ut som om de har brukt i alle fall mer enn et kvarter på frisyren før de har entret scenen. Det er lett å bruke det mot dem, men samtidig gjør de greien sin med perfeksjon. Det låter stort, dyrt og proft og det kan jo være en kunst i seg selv. Og da var vi tilbake til gjørma.

Rett hjem Slipknot har nettopp kjørt over publikum med sitt bisarre metal-sirkus bestående av heftig perkusjon, spyttende flammer og et riffarsenal som savner sidestykke i moderne metal-historie. Det nå åtte mann sterke bandet er kanskje ikke like uberegnelige og overraskende som før, men de har en katalog og en tilstedeværelse man ikke kan krangle med. I alle fall ikke når de har en god dag som på Download i går. «Heretic Anthem», «Psychosocial», «Duality» og «The Blister Exists» kommer alle som perler på en snor. Det vil nok de fleste som satte knærne ned i gjørma og hoppet mot himmelen under avslutningslåten «Spit it Out» bifalle.

HÅRFIN: Download-publikummet tar stilen på alvor. Foto: REUTERS/Darren Staples
HÅRFIN: Download-publikummet tar stilen på alvor. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer