«Atlantic Crossing»

- Gjort til en demonisk naziagent

Serieskaperne har ofret andre historiske kvinner for å gjøre Märtha stor og viktig i «Atlantic Crossing», mener kongebiograf Tore Rem.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beskyldninger om historieforfalskning rettet mot NRKs dramaserie «Atlantic Crossing», har siden premieren i oktober ført til ordkrig mellom ledende historikere, NRK og serieskaperne.

Søndag sendte NRK seriens åttende og siste episode. Etter å ha sett alle avsnittene oppsummerer professor i historie ved Universitetet i Tromsø, Tom Kristiansen, «Atlantic Crossing» slik:

- Serien har ingen nevneverdig historisk verdi. Den sprer desinformasjon og misforståelser og er forbløffende svak historisk. Det NRK har sendt strider mot den brede historiske kunnskap som journalister, historikere og forfattere har etablert gjennom 80 år, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Som å slåss mot en dundyne

- Hvordan ser du på debatten som har oppstått i kjølvannet av serien?

- De har vært som å slåss mot en dundyne. Serieskaperne og NRK viker unna og røyklegger debatten med alminneligheter som forskjellen på fiksjon og fakta og den kunstneriske frihet. Som utgangspunkt for det videre arbeidet med krigs- og okkupasjonshistorie er serien meningsløs. Det eneste positive med «Atlantic Crossing» er at mange forhåpentligvis har oppdaget at serien er uvanlig upålitelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer