Gjør som staten din sier

Det er en stor forskjell på om det er mora di eller Jonas som ber deg skjerpe deg.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Regjeringens friskuser vil ha oss opp av sofaen og ut på tur. Her flasher Jonas Gahr Støre sin nikkersadelige tilhørighet for Magasinet. Foto: Nina Ruud / Dagbladet.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Regjeringens friskuser vil ha oss opp av sofaen og ut på tur. Her flasher Jonas Gahr Støre sin nikkersadelige tilhørighet for Magasinet. Foto: Nina Ruud / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAGSKOMMENTAREN: I likhet med mange døtre, måtte jeg bli voksen før jeg innrømmet at mora mi stort sett hadde rett. Jeg kler blått, ikke svart. Røyking er dumt. Høy solfaktor er smart. Godteri er best en gang i uka, og jeg ser tilbake på familiens obligatoriske søndagsturer med glede, selv om jeg fortsatt mener avgangen var i tidligste laget.

Jeg er heller ikke sikker på nytten av å sove med åpent vindu i 20 kuldegrader, men føler meg som en frafallen hvis jeg lukker det og skrur opp varmen.

Det var andre råd underveis som skulle forberede meg på å ta egne valg. De forfølger meg stadig, og får meg til å tro at oppdragelse har noe til felles med indoktrinering. Enhver forelder har vel kjent på sin indre diktator, men på en god måte, hvis barna er heldige.

Hvis de ikke er det, er det heldigvis ikke bare familien som har rett til å oppdra landets innbyggere. Det er også barnehagen, skolen og helsevesenet. Det er lovgiverne, politi og domstolene. Det er barnevern, kriminalomsorg og trygdevesen.

Gjennom hele livet er storsamfunnets mer eller mindre synlige hånd der for å veilede, rettlede og ta omsorg. Dette er stort sett en god ting. Men det kan synes som enkelte politikere mener vi bør rydde på rommene våre som takk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer