- Glad for støtten fra Heyerdahl-familien

Pål Sverre Hagen nominert til årets beste skuespiller.

Amanda-nominert: Pål Sverre Hagen ble i dag nominert til Amanda for beste mannlige skuespiller for rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki». De andre nominerte i kategorien er Bjørn Floberg («90 Minutter») og Taher Abdullah Taher («Før Snøen Faller»). Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / Filmweb
Amanda-nominert: Pål Sverre Hagen ble i dag nominert til Amanda for beste mannlige skuespiller for rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki». De andre nominerte i kategorien er Bjørn Floberg («90 Minutter») og Taher Abdullah Taher («Før Snøen Faller»). Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / FilmwebVis mer

(Dagbladet): I dag ble nominasjonene til landets gjeveste filmpris, Amanda, offentliggjort.

Ikke helt uventet seiler «Kon-Tiki» opp som den store favoritten med 8 nominasjoner, men også helt ferske navn er nominert til gjeve priser.

- Overveldende Marie Blokhus, som til daglig holder til ved Det norske teatret, ble nominert til beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i Rune Denstad Langlos «Jag Etter Vind», hennes aller første filmrolle.

- Det er helt overveldende, sier hun til Dagbladet.

Blokhus var også nominert til årets Heddapris i samme kategori.

- Hva skal man si. Det er et fint år, sier hun.

Kvinneroller Blokhus er glad for at hun og de andre nominerte i kategorien, Maria Bonnevie («Uskyld»), Laila Goody og Ragnhild Hilt («Som du ser meg»), ikke spiller det hun kaller tradisjonelle kvinneroller.

- Vi snakket litt om hva som er en god kvinnerolle, er enige om at det viktigste er at det er en god rolle. Jeg liker de rollene hvor jeg ikke først og fremst er kvinne, men hvor karakteren har et menneskelig aspekt som er relevant for alle, uavhengig av kjønn, sier hun og roser samtidig regissør Rune Denstad Langlo for å skrive nettopp slike roller.

- Det ser ut til at den type roller er full fart inn i norsk film, og det er jeg glad for, sier hun. 

Utfordrende Heyerdahl - Jeg er glad for alle «Kon-Tiki»-nominasjonene, og synes selvfølgelig det er veldig hyggelig å være nominert selv.

Det sier Pål Sverre Hagen, en av tre som i dag ble nominert til Amanda i kategorien beste mannlige skuespiller.

Nominert: Marie Blokhus i «Jag Etter Vind». Motlys / Filmweb
Nominert: Marie Blokhus i «Jag Etter Vind». Motlys / Filmweb Vis mer

Han er nominert for rollen som flåtefarer og vitenskapsmann Thor Heyerdahl.

- Det er ekstra utfordrende å spille en person som er så berømt og som har gjort et stort inntrykk på folk. Jeg er veldig glad for å ha fått positive tilbakemeldinger, og spesielt fra Heyerdahls egen familie, sier han.

Hagen kommer tilbake på lerretet i høstens store actioneventyr «Gåten Ragnarok», og er også med i den kommende filmen «Kraftidioten».

Ut over det er han ordknapp om framtida.

- Vi skuespillere lærer fort å ikke si noe som helst om eventuelle nye prosjekter før innspillinga er i gang, sier han

Pris til alt-mulig-mann Dagens gladeste mann var øyensynlig Arild Østin Ommundsen. Hans film «Eventyrland», med Silje Salomonsen i hovedrollen, er langt på vei en enmannsproduksjon.

Ommundsen står blant annet for manus, regi, foto, lyd, klipp og banjospill, og filmen fikk i dag tre Amanda-nominasjoner. I tillegg ble prisen for beste foto delt ut under dagens pressekonferanse, og den gikk til nettopp Ommundsen og «Eventyrland», som høstet høylytt jubel.

- Både nominasjonene og prisen er rett og slett veldig stort på alle måter. Det er en vanvittig ære, sier han til Dagbladet.

Han beskriver sin arbeidsmetode som noe som ikke nødvendigvis passer for alle.

Nominert: Pål Sverre Hagen for hovedrollen i «Kon-Tiki». Foto: NTB Scanpix
Nominert: Pål Sverre Hagen for hovedrollen i «Kon-Tiki». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig interessert i alle delene av filmproduksjon, og liker godt å holde på fra soloppgang til seint på kvelden. At det ikke er et team på 20 personer gjør at det går an å være mye mer fleksibel under opptak, men du må som sagt være utrolig dedikert, sier Ommundsen.

Stem fram Folkets Amanda I dag åpnet også avstemmingen til publikumsprisen Folkets Amanda, der Dagbladets lesere stemmer fram vinneren.

Alle som avgir stemme er med i trekningen av et opphold for to personer under neste års Amanda-utdeling, og en Playstation 3.

Amanda-utdelingen går av stabelen 16. august i Haugesund.

Vant: Arild Østin Ommundsen fikk i dag prisen for beste foto, for filmen «Eventyrland», der han stort sett har gjort hele jobben bak kamera selv. Filmen ble også nominert i tre andre kategorier. Foto: NTB Scanpix
Vant: Arild Østin Ommundsen fikk i dag prisen for beste foto, for filmen «Eventyrland», der han stort sett har gjort hele jobben bak kamera selv. Filmen ble også nominert i tre andre kategorier. Foto: NTB Scanpix Vis mer