Dolly Parton:

– Glad jeg ikke har barn

Til sin nye plate har countrydronninga Dolly Parton mobilisert hjelp fra sin guddatter Miley Cyrus.

NY FILM: Dolly Parton spiller hovedrollen i en ny julefilm på Netflix. Video: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dolly Parton har vært gift med sin Carl Thomas Dean siden hun lanserte platekarrieren midt på 60-tallet, men de to fikk aldri barn sammen. Ifølge eget utsagn blir likevel ingen av dem spesielt mollstemt når vi snart går inn i «barnas høytid».

– Jeg «har» så mange unger at jeg gjerne skulle blitt kvitt noen, sier Parton og klukkler.

Countryens førstedame sitter i et innspillingsstudio i hjembyen Nashville og snakker eksklusivt med Dagbladet.

JULE-AKTUELL: Dolly Parton er aktuell med både julealbum, hvor hun har fått med seg en rekke musikalske samarbeidspartnere, og julefilm. Foto: NTB
JULE-AKTUELL: Dolly Parton er aktuell med både julealbum, hvor hun har fått med seg en rekke musikalske samarbeidspartnere, og julefilm. Foto: NTB Vis mer

– Alvorlig talt, jeg tror Gud lot være å gi meg barn sånn at alle andres kunne være mine, fortsetter Parton med karakteristisk sørstatssleng.

– Jeg har så mange nieser og nevøer – og så mange andre små gjennom assistentene og musikerne mine – og har tatt til meg samtlige. De kaller meg tante Dolly, og vi har det kjempegøy sammen. Den gode nyheten er at jeg kan overlate dem til foreldrene idet jeg går lei.

Dolly Parton

  • Amerikansk artist, låtskriver og skuespiller. Fullt navn: Dolly Rebecca Parton.
  • Født 19. januar 1946 i Pittman Center, Tennessee.
  • Gift med Carl Thomas Dean (78) siden 1966.
  • Platedebuterte med «Hello, I’m Dolly» året etter.
  • Har siden utgitt et 40-tall soloalbum og vunnet ti Grammy-priser.
  • Innlemmet i Country Music Hall of Fame i 1999.
  • Aktuell med «A Holly Dolly Christmas» og Netflix-filmen «Dolly Parton’s Christmas on the Square» (premiere 22. november).

Velsignet tilfreds

– Så du er komfortabel med barnløshet i en alder av 74?

– Ja, faktisk er jeg på en måte glad, nå som jeg er eldre, for at jeg ikke fikk barn. Mannen min og jeg drøfter det iblant, siden vi er ansvarlige for så mange mennesker. «Herregud,» sier vi, «tenk hvis dette var ungene våre, og vi måtte bidra til å oppdra alskens barnebarn og oldebarn?»

JULESTEMNING: Christine Baranskis karakter i «Dolly Parton’s Christmas on the Square» møter en faktisk engel i nettopp Partons skikkelse. Foto: Netflix
JULESTEMNING: Christine Baranskis karakter i «Dolly Parton’s Christmas on the Square» møter en faktisk engel i nettopp Partons skikkelse. Foto: Netflix Vis mer

Hun levner liten tvil om hva som måtte blitt svaret på det retoriske spørsmålet.

– Jeg føler det er en velsignelse med alt. Hvis det hadde vært meningen at vi skulle få barn, ville vi fått det. Men vi er temmelig tilfredse: Vi setter ennå pris på at vi har tid for oss selv, uten å måtte være så overdrevent ansvarlige.

Mobiliserte Miley

Litt av den tida har Parton investert i musikalfilmen «Christmas on the Square», som får Netflix-premiere 22. november. Oppvarmingen kom i form av albumet «A Holly Dolly Christmas», som er på gata allerede. Her synger hun duett med showbizprofiler som Michael Bublé, Jimmy Fallon og – på kuttet «Christmas Is» – Miley Cyrus.

– Miley er en av ungene «mine». Jeg har vært glad i henne siden før hun ble født, sier Parton, og nikker til tidligere samarbeid med faren Billy Ray.

– Jeg bestemte fort at hun skulle bli den vesle guddattera mi. Hun er så begavet, både som artist og komiker. Da jeg forberedte juleplata, ringte jeg og sa hun måtte bli med, siden jeg kanskje ikke lager flere. Jeg ville ha med «familien».

Parton har også børstet støvet av Willie Nelson. «Outlaw»-høvdingen med flettene figurerer på sin egen komposisjon «Pretty Paper».

– Han har passert 85 – og er i fin form. Han har jo hatt litt problemer med åndedrettet – jeg antar at han har røyket så mye dop i årenes løp at det må bli litt skurr.

Hun klukkler igjen.

– Heldigvis affiserer det ikke stemmen for mye – jeg syntes han greier seg bra. Willie og jeg har alltid vært venner, så jeg spurte om han ville synge. Ikke bare det, han spiller på den berømte gitaren sin. Den er like gammel som Willie – og like «rundjult» som Willie.

Frykter Covid

– Etter et så underlig og dramatisk år, blir det jul i det hele tatt?

SAMARBEIDSPARTNERE: Countrysangeren Kenny Rogers, som Parton samarbeidet med, døde tidligere i år, 81 år gammel. Foto: NTB
SAMARBEIDSPARTNERE: Countrysangeren Kenny Rogers, som Parton samarbeidet med, døde tidligere i år, 81 år gammel. Foto: NTB Vis mer

– Det blir én eller annen form for jul. Vi kan jo ikke la Grinchen – kan ikke la Covid – stjele jula. Selv om vi må gjøre det litt annerledes, må vi gjennomføre. Vi må være trygge, må være smarte, men skal finne og skape gleden vår. Om ikke annet får vi være takknemlige for hva jula handler om.

– Hva betyr jula for deg, og hvordan feirer du den?

– Vel, jeg prøver nettopp å huske hva jula handler om – Kristi fødsel. Og jeg elsker alle de flotte sangene og fortellingene. Jeg elsker lysheten og gleden – pynten, trærne, gavene, samværet, selskapene. Familie og venner kommer sammen og spiser for mye og skravler for mye. Samtidig som vi holder øye med viruset, får vi prøve å skape den beste jula vi bare kan. Jeg tilbringer den alltid her i Tennessee, mellom mine egne folk og mannen min sine.

IKON: Countrydronninga, her avbildet på et veggmaleri i Nashville, har en sterk plass i populærkulturen. Foto: NTB
IKON: Countrydronninga, her avbildet på et veggmaleri i Nashville, har en sterk plass i populærkulturen. Foto: NTB Vis mer

Gjensidig respekt

– Hva er oppskriften på et 50-årig ekteskap?

– Vi har strengt tatt vært gift i 54 år – og sammen i 56. Vi har mye moro med – begge har ganske aparte sans for humor – og underholder hverandre. Vi er like på mange områder: Vi liker å lage mat, og å farte rundt i campingbilen vår. Dessuten har vi tillit og respekt og alt det der du er avhengig av for å få noe til å vare så lenge.

– Og hva ønsker «tante Dolly» seg til jul?

– Jeg vil ha fred og kjærlighet og harmoni. Jeg vil se en vaksine mot Covid-viruset. Jeg vil at vi skal få et bedre år neste år enn vi har hatt i år. Dette har vært helt sprøtt, konstaterer Parton overfor Dagbladet.

– Jo, jeg ønsker alle en god jul – men først og fremst et godt nytt år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer