DEMOKRATI: Respekt for Hareides håndtering og takk for at vi har fått se det norske demokratiet live in action. Samtidig er er jeg glad det ikke ble oss, skriver AP-politiker, Per Anders Torvik Langerød. Foto: Oslo kommune.
DEMOKRATI: Respekt for Hareides håndtering og takk for at vi har fått se det norske demokratiet live in action. Samtidig er er jeg glad det ikke ble oss, skriver AP-politiker, Per Anders Torvik Langerød. Foto: Oslo kommune.Vis mer

KrFs veivalg:

Glad KrF ikke valgte oss

Avstanden er stor.

Meninger

KrF har tatt sitt valg. Respekt for Hareides håndtering og takk for at vi har fått se det norske demokratiet live in action med livesendinger fra fylkesårsmøter landet rundt. Det vakreste er hvor demokratisk et land vi er med så mange vanlige folk som har et ord med i laget. Det er noe å være stolt av. Tøysing i salen, vanlige rolige utvekslinger av ord, kringle, kaffe og system.

Samtidig er jeg selv glad for at det ikke ble oss. Kampen for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, homofile og transpersoners rett til respekt og krav på likeverd, en bioteknologilov som gir mennesket ikke nemder makt over eget liv og en forståelse av mennesket som avhengig av hjelp ikke straff om man er rusbruker, prostituert eller har andre livsvalg, er for viktig. Avstanden er stor.

Arbeiderpartiet sitt største prosjekt har vært å gi folk makt over egne liv. At alle mennesker skal gis ressurser til å selv velge hvilket innhold livet skal ha. Å kunne stå oppreist selv om presten rister på hodet over valgene du tar eller at legen av samvittighetsgrunner ikke vil hjelpe deg, er grunnmuren vi bygger samfunnet på. Tiltro til alles frihet til å leve sitt liv gror tillit mellom folk.

Jeg vil ikke at noen skal peke moraliserende på mine valg over partner eller livsførsel. Det tror jeg få vil. Kampen for et nytt rødgrønt flertall på Stortinget i 2021 har startet. Kampen for et fellesskap uten en statsminister som vil forhandle bort rettigheter.

Kampen for at vi skal løfte alle fram så de selv kan ta frie valg for hvilket liv de vil leve gjennom gratis barnehage til alle, nei til kontantstøtte, klimapolitikk folk inspireres av i utlandet, et arbeidsliv hvor folk kjenner i magen at selv om omstilling kommer har jeg en trygg jobb, trygge rettigheter og støtte i ryggen. Den jobben må vi gjøre selv og jobben starter nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.