- Glad noen tåler meg

Bjørn Eidsvåg gir ut plate og skal ut på turné. Det blir han livredd av. For tenk om ingen liker den nye plata «Tålt»?

Nå lanserer han sin 17. plate, og 1. november legger han ut på veien igjen.

- Jeg fikk nettopp høre at konsertene begynner å bli utsolgt, og det gjør meg glad. Jeg kan ikke regne med at folk vil komme på enda flere konserter, at de ikke begynner å bli lei av meg. Jeg tar ingenting for gitt. For meg handler det om å få spille disse sangene for folk.

Patetisk

Eidsvåg har solgt over 770000 plater og holdt utallige konserter siden debuten med «Inn for landing» i 1976. Han har skrevet over 300 sanger, men det blir vanskeligere og vanskeligere.

- Jeg synes hele tida at jeg bør bli bedre. Jeg pleier å sitte på hytta og skrive, og da jobber jeg beinhardt og disiplinert. Jeg lager masse god mat, men drikker nesten ikke. Jeg har prøvd å leve ut kunstnermyten og skrive i rødvinsrus, men det blir så patetisk at jeg rødmer når jeg leser det neste morgen.

Den nye plata har fått tittelen «Tålt».

- Jeg er imponert over menneskene rundt meg som har tålt en fyr som meg så lenge, og imponert over min egen evne til å tåle dem. Jeg har vært gift i 28 år, og synes det er fantastisk at et vilt fremmed menneske har klart å holde ut med denne fyren så lenge. Se på meg, da! Kravene man stiller til kjærligheten er altfor store. Vi skal snakke mer sammen, oppleve stadig mer og finne enda mer spennende seksuelle stillinger, trøkket fra sånne som dere - media - og ikke minst min egen bransje, popverdenen, er så enormt. Jeg er drittlei av det.

Eidsvåg tester alltid ut nye sanger på publikum før han spiller dem inn.

- Da vi kom i studio denne gangen skjønte jeg at sangene var altfor kjekke, helt sånn Ace of Base-aktig. Forferdelig. Det måtte intens jobbing og sliping til, jeg visste at vi måtte inn i et lavmælt og stille landskap.

En rotekopp

Eidsvågs sanger berører mange, og han får enorme mengder brev.

- Folk vil at jeg skal besøke dem ved sykesenga, synge i bryllup og begravelser. Jeg svarer konsekvent aldri. De tror de har møtt meg i en sang, men det har de jo ikke, de har møtt sangen. De tror jeg er et fantastisk menneske, men jeg sier dumme ting.

Jeg fester for mye, jeg er en rotekopp og en tulling, det er det jeg prøver å si noe om på denne plata, sier Bjørn Eidsvåg.

SELVOPPLEVD: - Alt jeg skriver om er selvopplevd. Lenge var det viktig for meg å si at jeg ikke skrev selvbiografisk, men det er nettopp det som sørger for min holdbarhet, tror jeg. Alt jeg går gjennom av kriser og opplevelser har andre også opplevd, sier Bjørn Eidsvåg.