PRISET:  Eldbjørg Raknes var gjenstand for stor oppmerksomhet da hun fikk Radka Toneffs Minnepris i Molde i går. Foto: LARS EIVIND BONES
PRISET: Eldbjørg Raknes var gjenstand for stor oppmerksomhet da hun fikk Radka Toneffs Minnepris i Molde i går. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Glad og rørt prisvinner

Radka Toneffs Minnepris til Eldbjørg Raknes.

MOLDE (Dagbladet): Sanger, komponist og pedagog Eldbjørg Raknes (41) ble i ettermiddag tildelt Radka Toneffs Minnepris for 2011.

Prisen er på 50 000 kroner og deles ut annethvert år av stiftelsen Radka Toneffs Minnefond. Fondet er nå på om lag to millioner kroner og er basert på de fortsatte inntektene fra salg av Radka Toneffs plater etter hennes død i 1982. 

En rørt og glad Eldbjørg Raknes mottok prisen av fondets Arild Andersen og beskrev Radka som et forbilde som hun for første gang hørte som 19-åring.

Raknes er utdannet ved Jazzlinja på NTNU, der hun også har undervist. Som utøver er hun kjent fra bl a Kvitretten og Trondheim Voices, som hun begge var med på å grunnlegge, og fra samarbeidet med Sidsel Endresen og Elin Rosseland i trioen ESE. Hun har også vært med i Søyr.

Raknes har videre vært svært aktiv i formidling av vokalmusikk og improvisasjon til barn gjennom prosjektene «Det bor en Baker», «Små sanger Mest i det Blå» og «Hva kommer nå?»

Juryen for minneprisen beskriver henne som «en kompromissløs sanger, komponist og bandleder innenfor den ikke-kommersielle vokalmusikken og som en inspirerende pedagog og lærer.»

Eldbjørg Raknes har utgitt en rekke plater, i de siste åra på sitt eget plateselskap, og er engasjert i en rekke prosjekter. Hun driver i dag Sjøbygda Kunstnarhus i Selbu.