- Glad om 15-åringer har bilde av meg på veggen

Egentlig skulle Ed Speleers (18) vært på skolen nå. Istedenfor flyr han rundt på en drage i storfilmen «Eragon».

• Les anmeldelse av filmen her

LONDON (Dagbladet.no): Blant tusenvis av unggutter som var på prøvespill for tittelrollen i fantasyfilmen falt valget på 18-åringen fra Chichester i Sør-England. «Eragon» er den blonde kjekkasen sin første profesjonelle rolle noen gang - og når Dagbladet.no møter ham like før premieren så er han fremdeles like sjokkert.

- Det er en stor film. Og bare det å komme innenfor i bransjen... For å være ærlig så kan jeg ikke forstå hva som har skjedd. Jeg vet om folk på min egen alder som er 15, ja 100, ganger bedre enn meg. Men jeg gir ikke rollen tilbake nå, sier Speleers med et glis.

- Kompliment

Edward Speleers ser ut som pappa eier et par slott i Kent der han ankommer PR-treffet på Dorchester Hotel ved Hyde Park. Høyreist, veltrent, mørk blazer, lys lugg og med de riktige manerene så er han som skapt for en filmindustriens evige jakt på tenåringsstjerner. Og derfor blir også et par av spørsmålene deretter.

- Du kan komme til å bli jaktet på av pinup-blader?

- Det vil alltid være noen valg du må gjøre. Og jeg vet at det kan komme tilbud om å stille opp på forskjellige typer bilder. Men en trenger ikke å gjøre det lurvete. Hvis en 15 år gammel jente vil ha et bilde av meg på veggen, så blir jeg bare glad. Det er en kompliment. Men jeg vil ikke la slikt styre mitt liv, forklarer Speleers som har Johnny Depp, Heath Ledger og Christian Bale som sine forbilder.

- Det er ikke bare fordi de er store skuespillere. Men de leverer varene i både store studiofilmer og indiefilmer. Og så vet jeg ingenting om deres privatliv. Du ser ikke at de kringkaster det til hele verden. Jeg har respekt for det.

NY STJERNE: Ed Speleers spiller «Eragon» i storfilmen med samme navn. Foto: FILMWEB
NY STJERNE: Ed Speleers spiller «Eragon» i storfilmen med samme navn. Foto: FILMWEB Vis mer

- Jeg ønsker å lykkes som skuespiller, ikke som en stjerne. Jeg vil kanskje gjøre dårlig valg både når det gjelder filmer og i privatlivet. Alle gjør det. Men når det kommer til stykket er det ingen andres sak enn min egen. Du kan unngå mye trøbbel ved å ha begge beina beina på bakken, mener Speleers.

Speleers møtte kjæresten Amy på skolen da han var 14. De ble først sammen for ett år siden.

- Hvordan reagerer kjæresten på ditt nye liv?

- Hun reagerer bra, svarer han knapt - med et stort glis.

Duell

«Eragon» har norgespremiere i morgen. Stefen Fangmeiers film handler om unggutten «Eragon» (Speleers) som er skjebnebestemt til å bli drageridder. Sammen med dragen «Saphira» tar han opp kampen mot det onde imperiet til «Galbatoriz» (John Malkovich» og hans fremste våpendrager «Durza» (Robert Carlyle». Dragerytterens mentor er «Brom» spilt av Oscar-vinner Jeremy Irons.

«Eragon» er basert på boksuksessen med samme navn, skrevet av dengang 15 år gamle Christopher Paolini (nå 22). Totalt har amerikaneren skrevet tre bøker om kampen om Alagaësia.

- Jeg møtte Christopher i New York. Han virket bestemt på at vi skulle ha en sverdkamp. Jeg trodde han spøkte, og sa: «Christopher dette er bare skuespill». Men han insisterte at jeg måtte komme til Montana for å duellere mot ham, flirer Speleers.

Ingen tilbud

18-åringen leste boka på skolen, men hadde selvfølgelig den gang ingen anelse om at han engang skulle gjøre hovedrollen.

- Jeg tenkte ikke ett minutt på rollen. Jeg ante ikke engang at de skulle lage film. Det var dramalæreren min som fortalte meg at det var audition for rollen. Jeg har alltid ønsket å bli skuespiller, men det er ikke slik at jeg går på hver audition i byen. Jeg har prøvd å vært med på så mange teaterstykker som mulig opp i gjennom åra. Men min plan var at jeg skulle gjøre ferdig mitt siste skoleår, så ta drama på universitet, forteller Speleers.

Slik gikk det jo ikke. I løpet av de siste 18 månedene har livet forandret seg helt for engelskmannen.

- Det har ikke sunket inn. Og det vil aldri gjøre det. Jeg vil ikke at det skal gjøre det heller. Jeg elsker viraken, og prøver å ha glede av det. Jeg er 18, og dette er den beste tiden i mitt liv, sier Speleers som i disse dager gjør PR i Japan før han drar på en etterlengtet ferie.

Han har skrevet en foreløpig kontrakt for en oppfølger til «Eragon», men det er ennå ikke tatt en avgjørelse om å lage den.

- Har du fått flere jobbtilbud?

- Nei, og det er jo litt skremmende. Men de siste 18 månedene har vært fantastiske, og de kan ingen ta fra meg. Hvis det ikke skjer noe, så prøver jeg å komme meg inn på en teaterskole, forteller Ed Speleers.

• Les anmeldelse av filmen her