Glad, stolt og nominert

Det er litt overraskende å treffe Julianne Moore etter å ha sett henne i «The Hours». I filmen lar hun seg intenst prege av alle 50-tallets rigide krav til kvinner.

NEW YORK (Dagbladet): I virkeligheten er hun motsatt. En livlig kvinne i svarte jeans og en enkel topp, lite sminke og ubeskjedent kjempestolt av «The Hours».

- Den var en fantastisk opplevelse. Tenk å få jobbe med et materiale som Virginia Woolf, en komponist som Philip Glass og skuespillere som Nicole Kidman og Meryl Streep, sier Julianne Moore til Dagbladet.

Rollen som Laura Brown har brakt henne Oscar-nominasjon for beste kvinnelige birolle. Som om det ikke var nok, er hun nominert til beste kvinnelige hovedrolle for filmen «Far from Heaven».

Lydløst desperat

Vi treffes på et PR-arrangement på et av de lekre hotellene på Manhattans østside. Julianne Moore er en avslappet superstjerne, hun lener seg tilbake på den lille konferansestolen som om den var en sofa.

- «The Hours» handler om tre kvinner i tre tidsepoker, alle med tilknytning til Virginia Woolfs roman «Mrs. Dalloway». Hvordan vil du karakterisere rollen som forstadshusmoren Laura Brown ?

- Det var en krevende rolle. Laura sier lite, nesten ingen ord. Jeg måtte få fram hennes lydløse desperasjon på annen måte enn via språk. Mimikk, stemning og kroppsspråk ble det viktigste. Laura er på feil klode, hun aner ikke hvorfor den lukkede verdenen av hus, mann og barn skal være hennes liv. Den lille sønnen hennes forstår at noe er galt fatt, men ikke hva.

- Du spiller hovedsakelig mot en 6-årig gutt, hvordan var det ?

- Både morsomt og vanskelig. Et barn gir ikke samme motstand som en voksen skuespiller. Det er vanskeligere å utvikle en rolledialog med en liten gutt. Samtidig var det inspirerende, jeg har to barn selv og er interessert i barns tenkemåter og reaksjoner, sier Julianne Moore. Hun ble mor til barn nr. to, datteren Liv Helen, i fjor. Datteren er oppkalt etter Liv Ullmann.

Nå er Moore i gang med filming av thrilleren «The Forgotten», hvor hun spiller en mor som plutselig oppdager at hun har en sønn hun ikke har visst om.

Tre filmer

De tre delene i filmen «The Hours» er tatt opp hver for seg, slik at stjernelaget av kvinnelige skuespillere ikke jobbet sammen hele tida. Desto større glede da Julianne Moore, Nicole Kidman og Meryl Streep møttes i sluttfasen av produksjonen.

Nicole Kidman sa til Dagbladet i høst at hun var livredd for rollen som Virginia Woolf.

- Jeg ble skrekkslagen da regissør Stephen Daldry ringte og spurte om jeg ville spille den britiske forfatterinnen. Til min angst hadde han denne kommentaren: «Vær modig,» sa Kidman.

Meryl Streep hadde lest romanen «Mrs. Dalloway» på college og sa til Dagbladet i høst at hun gledet seg intenst over å få jobbe med et slikt litterært materiale.

«The Hours» er nominert til ni Oscar, bl.a. som beste film og beste kvinnelige hovedrolle (Kidman) og birolle (Moore).

OSCAR NESTE? Rollen som Laura Brown har brakt Julianne Moore Oscar-nominasjon for beste kvinnelige birolle. Hun er også nominert til beste kvinnelige hovedrolle for filmen «Far from Heaven».