Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glade grøss

«Myrna Vep» vitser med vampyrer og varulver. Innimellom er det gruelig gøy.

TO MENN, ÅTTE ROLLER: Stig-Werner Moe og Simon Andersen spiller alle rollene i herregårdsfarsen «Myrna Vep». Foto: L-P Lorentz, Oslo Nye Teater
TO MENN, ÅTTE ROLLER: Stig-Werner Moe og Simon Andersen spiller alle rollene i herregårdsfarsen «Myrna Vep». Foto: L-P Lorentz, Oslo Nye Teater Vis mer

FARSE: Stokk om på bokstavene i «Myrna Vep», og du kommer fram til ordet «Vampyren». Men tror du at skrekk-klisjeene stopper der, tar du blodig feil.

Svært mange gruelig gode grøsstradisjoner spøker for oss i denne farsen.

  Kjappe klesbytter På det engelske godset Mandacrest bor Lord Edgar og Lady Enid Hillcrest, husholdersken Jane og gårdsgutten Nicodemus.

Lady Enid er Lord Edgars andre kone. Den forrige ladyen, Myrna Vep, forsvant uten at noen helt vet hva som skjedde.

Stig-Werner Moe og Simon Andersen spiller alle farsens roller, med frydefullt fryktelig innlevelse, upåklagelig timing og sprelske komiske innslag.

Påkleder Ida Lome Breivik skal ha ros for at de to dukker opp på riktig sted til riktig tid ikledd riktig antrekk.

Men klesbyttehumoren er bare en liten del av det som gjør «Myrna Vep» morsomt.

Ludlams farse leker med sjangerbegrepet, og er en skrekkparodi enda mer enn den er en svingdørkomedie.

Litterær komedie Dypt kan ingen påstå at det er, og ikke alle påfunn er like lattervekkende, men smart er det, stort sett.

Etter hvert som mysteriet utfolder seg, kommer de litterære referansene like tett som skrekk-kabinettets forskjellige figurer får utfolde seg.

Åpenbar er parallellen mellom godsnavnet Mandacrest og «Rebecca»s Mandalay, slik også handlingen har visse likheter med «Rebecca», men her hintes også til søstrene Brontë, Edgar Allan Poe og endog Shakespeare og Ibsen.

Mest sentralt står uansett komedien.

Bjørn Sæter har regi, men den som tidligere har sett Simon og Stig spille sommershow i Stavern vil kjenne igjen stilen, den er en klassisk simonsk og stigsk blanding av absurd uventet tøys og like absurd forventet tøys.

Etter endt spilleperiode i Stavern skal forestillingen spilles på Oslo Nye Centralteatret i høst.