Glade jul, for en film

Respekten for menneskene som har åpnet dørene inn til OBOS-blokken på Etterstad gjør «Glade Jul» til et varmt og sympatisk julaftenportrett.

DEN STORE DAGEN: «Glade Jul» følger unge og gamle beboere av den første OBOS-blokken på Etterstad gjennom julaften 2013. Foto: NRK
DEN STORE DAGEN: «Glade Jul» følger unge og gamle beboere av den første OBOS-blokken på Etterstad gjennom julaften 2013. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV: Glade jul, for en solid og godt gjennomført dokumentarfilm som i kveld vises på NRK1. Den ble innspilt på selveste julaften i fjor der seks ulike familier ble fulgt fra morgen til kveld. Dette er sobert gjennomført fra A til toppen av julestjerna uten at det blir feelgood. Dette er feel fine.

Og, her var det nok av fallgruber for regissør Ingrid Boon Ulfsby. Dette kunne blitt sentimentalt og pakket inn i alt for mye glanset papir. Så er ikke tilfelle. Heller det stikk motsatte. Til Ingrid. Fra Nissen.

Hele den drøye timen gir oss ro og en viss harmoni, slik det skal være i jula. Det er ikke jålete filmet, ikke klisjefylt, ikke oppkonstruert, ikke klamt og pinlig og ikke et forsøk på å redde verden via en eneste film.

Filmen gir et elegant og ærlig innblikk i det som vel må kunne sies å være tversnittet av vi som bor her i dette fine dustelandet, av hva slags mennesker som forsøker å få hverdag og fest til å bli innholdsrik og meningsfull.

Vi treffer den skilte presten og hennes sønn, den «litt rare»  familien som ikke tror på Gud, men som virkelig gir oss trygghet til å si at kjernefamilier er noe langt mer, og like fint, enn maset om far, mor og barn. Og, vi har taxisjaføren som ikke feirer jul, men, unnskyld uttrykket, han holder hjula i gang med å frakte juleaftenfolket fra kirke, ribbe og en liten pinne. Og, barna er jo jul. De vi møter er så fine og morsomme og så artikulerte at vi roper med innstemme: God jul til dere alle i Etterstadslottet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer