Glade turgutter

Han er aldri sur, Arne Hjeltnes, når han tar med seg «Gutta på tur». Så vil da også godt humør være avgjørende for om TV2 nok en gang klarer å lage en seersuksess ut av skarve ingen ting.

Den første av seks småpludrende turer ble avviklet i går, og det var altså under sitt opphold i vakre Vesterålen at gutta skjøt skarv utenfor tillatt sesong. Men det var også hit de inviterte fiskeren og finansmannen Kjell Inge Røkke, og det var slett ingen dårlig idé, verken for ham eller programkonseptet. For Røkke gled godt inn i denne rett så maskuline, men likevel ganske sjarmerende reisen i mat, vill natur og «small-talk». Dessuten var det helt sikkert sunt for en myteomspunnet pengeflytter å vise seg fra en helt naturlig, folkelig side. Han trodde ikke på noen annen løsning på beskatningen av havet enn å drive fiskeoppdrett, lot han oss få vite. Men han klarte seg utmerket som en både høflig og flink kjøkkenskriver for mesterkokk Arne Brimi.

Trofast

«Gutta på tur» er fortsatt trofast mot sitt enkle konsept. Arne Hjeltnes ler og småflørter med sitt reisefølge, og gir seerne noen entusiastiske små betraktninger om det lille som skjer underveis. Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og fuglehunden hans skvetter langs fjell og lier, skyter ryper og prater om alt og ingenting. Og Arne Brimi tar på seg litt reportasjeoppdrag underveis, samtaler litt med «urbefolkningen», men helst ikke lenger enn ti sekunder av gangen, for hovedansvaret hans er å være uforfalsket Arne Brimi og dessuten lage mat. Helst over åpen ild, i sine medbrakte kjeler. Ingen kan som lomværingen få komplisert kokkekunst til å se så lett ut.

Latter

Men tilværelsens utholdelige letthet preger da også hele programmet. Her sitter latteren løst, det veksler mellom fine naturbilder og småpludder. Hele greia er ganske overflatisk, med andre ord, men også upretensiøs. Og Hjeltnes og gjengen trives i hverandres selskap. Vi får dessuten møte mennesker underveis. Som for eksempel den 87 år gamle eneboeren og postmannen Skjalg, som har bodd under «Tinden», helt ute i havgapet, i snart 60 år.

«Gutta på tur» er et TV-program du lurer litt på hvorfor du ikke blir lei av, der du sitter og ser at nesten ingenting skjer. Og saktens ligger hele hemmeligheten akkurat her. Sammen med det gode humøret til Hjeltnes og den avslappede måten disse gutta reiser på.