Gladiatorens Oscar

Det er mange sterke navn blant de nominerte. Er det Russell Crowes navn som lyser sterkest?

Russell Crowe satte en ny standard for maskulinitet i storfilmen «Gladiator». Her var det svette, muskler, heroiske dåder, ære, kjærlighet og hat for alle penga. Slikt materiale kan en Oscar-vinner for beste mannlige hovedrolle være lagd av.

Javier Bardem for «Before the Night Falls»

Spanske Javier Bardem er den første spanske skuespilleren som er nominert til Oscar. Bardem har en lang og innholdsrik karriere bak seg i Spania. Vi husker ham godt sammen med den vakre Penelope Cruz i «Skinke, Skinke». Han har også spilt i Pedro Almodovars «Høye hæler» og «Live Flesh».

Bardem er nominert for sin rolle i filmen «Before Night Falls». Det er en film som tar et skarpt blikk på livet til den cubanske poeten og forfatteren Reinaldo Arenas.

Arenas var med i Castros opprørsstyrke. Hans åpenlyse homofile legning fører ham i trøbbel og han tilbrakte to år i fengsel. Arenas døde i fattigdom i New York.

Russell Crowe for «Gladiator»

Etter rollen som sexy gladiator trenger Russell Crowe neppe noen nærmere presentasjon. Noen mener at Crowe har utviklet sin helt spesielle form for sexappell, som går ut på å se mest mulig sint og misfornøyd ut hele tiden. Dette talentet rendyrket han som «slå-først-spør-etterpå»-politimann i «L.A. Confidential», og nå sist som hevnlysten gladiator i «Gladiator». Eposet om Romerrikets gladiatorer, og om kjærlighet, hat og hevn i beste Hollywood-stil, er regissert av Ridley Scott.Sexsymbolet fra Australia har også fått mye spalteplass i avisene etter sin skandaløse romanse med Meg Ryan, sist sett sammen på lerretet i «Livstegn».Det virker ikke som det er noe som kan hindre den talentfulle Tom Hanks i å ta med seg Oscar-statuetter hjem. Han har allerede to på hylla for rollene som aids-syk i «Philadelphia» og tilbakestående i «Forrest Gump».I år er han nominert for sin tolkning av den moderne Robinson i «Cast Away». Hanks spiller et bud som overlever en flystyrt - bare for å strande på en øde øy. Her må han forsøke å overleve alene, skaffe seg mat og slåss mot ensomheten.Med sin evig gutteaktige sjarm har Tom Hanks spilt seg inn hjertene til et stort og trofast publikum. Som den litt tilbakestående «Forrest Gump» personifiserte han en litt naiv variant av den amerikanske drømmen.I sin neste film har Tom Hanks tatt et litt uvant rollevalg. Vi er vant til å se ham som den ultimate «good guy», men i «The Road to Perdition» skal han spille leiemorder.

Ed Harris for «Pollock»

Ed Harris ble oppdaget av skrekkfilmkongen George Romero på begynnelsen av 80-tallet. Dette førte til roller i grøssere som «Creepshow». Ed Harris kan uten tvil bære en film alene, men han har likevel valgt å spille sterke biroller i mange av sine filmer.I år er han nominert til Oscar for en film han både spiller hovedrollen i og har regissert selv. «Pollock» er historien om en av verdens fremste abstrakte malere, Jackson Pollock.På 90-tallet står han bak en rekke minneverdige karakterer som iskald mekler sammen med blant andre Jack Lemmon i «Glengarry Glen Ross» og som medieguden som leker med Jim Carrey i «The Truman Show».Ed Harris er aktuell på norske kinoer som tysk snikskytter i duell med Jude Law i krigsdramaet «Enemy at the Gate».Den australske skuespilleren Geoffrey Rush tok verden med storm med sin tolkning av pianisten David Helfgott i «Shine», en rolle han fikk en Oscar for. Før «Shine» var det få utenfor Australia som i det hele tatt hadde hørt om Rush.I år er Geoffrey Rush nominert for sitt fandenivoldske portrett av den skandaleomsuste forfatteren Marquis de Sade.Etter suksessen med «Shine» har Geoffrey Rush spilt i en rekke forskjellige genre. Vi kjenner ham kanskje best fra kostymedrama som «Elizabeth» og «Shakespeare in Love», men han har også spilt discogal diktator i superhelt-parodien «Mystery Men» og i skrekkfilmen «House on Haunted Hill».