Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump og Merkel

Gladiatorkamp i Davos

I metropolene Washington og Berlin skjelver de politiske klasser. Likevel møtes Trump og Merkel til gladiatorkamp i landsbyen Davos i slutten av uka.

BLIKKET: Tysklands forbundskansler Angela Merkel sender president Donald Trump et drepende blikk på G-20-møtet i Hamburg i juni. Til venstre Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB Scanpix
BLIKKET: Tysklands forbundskansler Angela Merkel sender president Donald Trump et drepende blikk på G-20-møtet i Hamburg i juni. Til venstre Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump er hovedattraksjonen på årets økonomiske forum i Davos. Han vil etter alt å dømme levere et forsvar for sin isolasjonisme, stå fram som den klimafornekteren han er, og kanskje kan vi se fram til noen saftige Tweets? Angela Merkel kommer til det økonomiske toppmøtet i Davos for å fortelle historien om verdien av et åpen, fordomsfritt liberalt demokrati, basert på kunnskap, og ikke fordommer eller vrangforestillinger. Det vil altså bli en ideologisk konfrontasjon om de store spørsmål, som fenomenet Trump har bragt til overflaten.

Trump kommer, til tross for det høye politiske spillet i Washington om stengingen av det offentlige USA, som ble midlertidig løst mandag. Og etter søndagens vedtak i det sosialdemokratiske partiet SPD i Tyskland, så kommer også Merkel. SPD stemte søndag for å begynne forhandlinger om regjeringsmakt med Merkels kristeligdemokrater i CDU, og søsterpartiet i Bayern, CSU. Men flertallet var mye knappere enn både SPDs partileder Martin Schulz og Merkel kunne tenkt seg.

Men det er på tide for Merkel å stige ut av den skyggen hun har vandret i etter valget i september i fjor. Merkel har behov for å demonstrere lederskap og synlighet etter all usikkerheten etter valget. Muligheten til å gå i krigen med Trump på et møte for verdenseliten i globalisme - som Davos-møtet er - er nesten umulig å ikke bruke for Merkel. Dessuten har hun med seg sin væpner, Frankrikes president Emmanuel Macron. Macron har gjort et poeng av å forsøke å snakke fornuft til USAs 45. president, blant annet om klimaavtalen fra Paris. Kanskje er det på tide å oppsummere hvor vellykket det har vært?

Men vurderingen av når Merkel skal gjøre seg synlig igjen er vanskelig. Det knappe flertallet i SPD for å gå i forhandlinger med Merkel om fortsatt regjeringsmakt, gjør at SPDs krav vil bli krasse. Og det gjør at spørsmålet om det fortsatt blir en flertallsregjering i Tyskland med Merkel som sjef, ennå ikke er avklart. Kanskje blir forhandlingene så tøffe, at også disse samtalene blir brutt? Eller kanskje blir et eventuelt forhandlingsresultat stemt ned av de sosialdemokratiske fotsoldatene, som har det siste ordet fra SPDs side?

70 stats- og regjeringssjefer vil delta på møtet, som har den nesten forførende overskriften i Trumps tid: «Å skape en felles framtid i en fragmentert verden». Merkel taler i Davos imorgen, mens Trump taler ved møtets avslutning fredag. De to møter altså ikke hverandre i Davos.

For et år siden var det Kinas president Xi Jinping som benyttet Davos-møtet til å rykke fram som den ansvarlige verdensleder med forventningene om hva som skulle komme med Trump, som flyttet inn i Det hvite hus bare dager etter møtet. I løpet av året som har gått har Trump innfridd de verste spådommene, og vel så det. Han har trukket USA ut av frihandelsavtalen med USAs tradisjonelle allierte i Asia. Han har erklært at han trekker USA ut av Klima-avtalen. Han har gått til verbal krig mot atomavtalen med Iran, og mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Han har strukket grensene for folkeskikk i politikken på en måte som var utenkelig før Trump.

Fristelsen til å strekke Trump ordentlig i det offentlige rom må være overveldende for en Merkel, som ganske sikkert verker etter å komme tilbake som kvinnen verden må høre på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!