OPPDATERING: Kulturminister Abid Raja inkluderer underleverandører i kompensasjonsordningen for kulturlivet. Video: NTB Scanpix
OPPDATERING: Kulturminister Abid Raja inkluderer underleverandører i kompensasjonsordningen for kulturlivet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gladnyhet til kulturlivet

Kulturministeren utvider kompensasjonsordningen.

Publisert

- Det blir ingen festivalsommer neste år heller dersom vi ikke tar vare på underleverandørene i kulturlivet, sier kulturminister Abid Raja (V) til Dagbladet.

Raja har i dag fått på plass en oppdatering av kompensasjonsordningen for kultursektoren. Denne vil nå inkludere flere av dem som opplever inntektstap på grunn av helt eller delvis avlyste kulturarrangementer, skriver departementet.

Disse inkluderes

Ordningen inkluderer nå også underleverandører, og dagens oppdatering er særlig en gladnyhet for musikkbransjen som får en rekke aktører inkludert:

  • Aktører innenfor lys, lyd og rigg.
  • Aktører som leier ut lokaler der det skal gjennomføres et kulturarrangement, herunder litteraturhus, konserthus og privatteatre.
  • Artister, management, booking og filmdistributører.

Det betyr at disse «kan søke kompensasjon for tap og merutgifter i forbindelse med utsettelse, helt eller delvis stenging, eller avlysning av arrangementer i kultursektoren».

Dette gjelder fra 1. mai til 1. september. I en pressemelding opplyses det om at de nye aktørene dermed vil kunne søke om å få dekket 50 prosent av inntektstapet i denne perioden.

Det er Kulturrådet som på sikt vil ta imot søknadene når oppdateringen er formelt godkjent.

Creo har vært kritisk

Forbundsleder i Creo, Norges største kunstnerorganisasjon, Hans Ole Rian, er glad for at regjeringen har lyttet til bransjen.

- Vi er veldig fornøyd med at kulturministeren har utvidet denne ordningen til å inkludere lyd, lys, scene, booking, management og artister. Dette er helt i tråd med hva både vi i Creo og en samlet bransje har sagt helt siden mars, sier Rian til Dagbladet.

Han mener at regjeringen kom for seint i gang med gode ordninger for kulturlivet, men at denne utvidelsen gjør at bransjen kan overleve og komme styrket ut av krisen.

- Vi har lenge - med rette - vært kritiske til Rajas håndtering av coronakrisen i kulturlivet, som helt sikkert skyldes en minister som er fersk i faget. Men han har lært, og også tatt med seg erfaringene fra flere år i finanskomiteen, og sikrer nå kulturbransjens framtid i Norge, sier han.

Burde vært på plass tidligere

Førstenestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Anette Trettebergstuen (Ap), synes derimot ikke at det er en god nok unnskyldning at kulturministeren var ny faget.

- Jeg har aldri sett kulturlivet så samstemt og tydelig i sin sak som under coronakrisen. Man må ha vært både blind og døv for å ikke forstå hva bransjen har trengt, sier hun til Dagbladet.

- PÅ HØY TID: Det sier Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- PÅ HØY TID: Det sier Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trettebergstuen er samtidig glad for at regjeringen har fått på plass en ordning kulturbransjen er fornøyd med.

- Det var på høy tid, og det er en underdrivelse. Helt siden de første krisepakkene, som kom i mars, har vi bedt om en bedre ordning. Dette burde ha vært på plass tidligere, og denne regjeringen har vært konsekvent bakpå. Men jeg er glad for at de som så vidt har klart å holde hodet over vann nå forhåpentligvis kommer seg gjennom sommeren.

Raja: - Ingen garanti

- Vi må ta vare på underskogen av kulturnæringskjeden. Går de konkurs, er det ikke noe kulturliv igjen foruten institusjonene, sier Abid Raja når Dagbladet prater med ham fredag ettermiddag.

Som eksempel trekker han fram alle dem som rigger scener, setter opp lyd og lys og apparatet rundt artistene som gjør den usynlige jobben i forkant av konsertene.

- Nå er jeg glad for at vi har klart å utvide ordningen. Jeg kan ikke garantere at alle overlever sommeren, men jeg er langt mer sikker på at mange flere vil klare seg, fortsetter han.

Ingen tradisjonell ferie

1. september gjør regjeringen en ny vurdering av om ordningene videreføres utover høsten og vinteren.

- Anette Trettebergstuen sier at man må ha vært både blind og døv for å ikke forstå hva bransjen har trengt før nå. Hvorfor tok dette så lang tid?

- Jeg vil ikke kommentere uttalelser fra opposisjonen. Dialogen med de forskjellige aktørene har vært god. Vi har jobbet dag og natt for å få til ulike ordninger. De skjønner at vi først måtte gå for bredde deretter målrettet. Det er tre måneder siden viruset traff og totalt sett vil jeg påstå at Norge har verdens beste kompensasjonsordning.

- Tar du ferie nå?

- Jeg åpner en park på Norefjell i morgen og kanskje jeg drar opp dit allerede i kveld, men nei, det blir ingen tradisjonell ferie på meg i år. Vi står i en krise - da kan ikke kulturministeren være på ferie. Jeg kommer til å være tilgjengelig og påkoblet hele dagen hver dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer